Руски и китайски стратегически бомбардировачи патрулират в Азиатско-Тихоокеанския регион

Руски и китайски стратегически бомбардировачи патрулират в Азиатско-Тихоокеанския регион
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    09.06.2023
  • Сподели:

Въздушна оперативна група от руски стратегически самолети-ракетоносци Ту-95МС и китайски стратегически бомбардировачи H-6K проведе съвместно въздушно патрулиране над водите на Японско море, Източнокитайско море и западната част на Тихия океан, съобщи руското министерство на отбраната.
„На 7 юни 2023 г. руските въздушно-космически сили и военновъздушните сили на Китайската народно-освободителна армия проведоха ново съвместно въздушно патрулиране в Азиатско-Тихоокеанския регион. Въздушната оперативна група, съставена от стратегически бомбардировачи ракетоносци Ту-95МС от Руските въздушно-космически сили и стратегическите бомбардировачи Hong-6K на Китайската народно-освободителна армия извършиха въздушно патрулиране над водите на Японско и Източнокитайско море и западната част на Тихия океан. Съвместният полет е продължил около осем часа", се казва в изявление на министерството.
„Реактивните самолети Су-30СМ и Су-35С на руските въздушно-космически сили и китайските изтребители Цзян-11Б осигуряваха поддръжка на авиогрупата по целия маршрут на полета", се казва в съобщението.
„По време на съвместното въздушно патрулиране руски самолети извършиха кацане и излитане от китайско летище, а изтребители на чужди държави ескортираха стратегическите бомбардировачи, носещи ракети, на някои етапи от въздушното патрулиране", каза министерството.
"При изпълнение на задачите си самолетите на двете страни са действали при стриктно спазване на международното право. Няма нарушения на въздушното пространство на чужди държави", информираха от министерството.
„Стратегическите бомбардировачи са извършили съвместно въздушно патрулиране като част от плана за военно сътрудничество за 2023 г. и полетът не е бил насочен срещу трети страни", подчертаха от министерството.

Станете почитател на Класа