Скандал: Държавната петролна фирма на ОАЕ е чела имейлите от Cop28

Скандал: Държавната петролна фирма на ОАЕ е чела имейлите от Cop28
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    09.06.2023
  • Сподели:

Държавната петролна компания на Обединените арабски емирства е успяла да прочете имейли до и от офиса на срещата на върха за климата Cop28 и е била консултирана как да отговори на медийно запитване, разкрива Guardian.
ОАЕ е домакин на срещата на върха на ООН за климата през ноември и президент на Cop28 е Султан Ал Джабер, който е и главен изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби (Adnoc). Разкритията бяха наречени "експлозивни" и "скандал" от депутатите.
Офисът на Cop28 твърдеше, че неговата имейл система е „самостоятелна и отделна от тази на Adnoc". Но експертен технически анализ показа, че офисът е споделял имейл сървъри с Adnoc. След запитванията на Guardian офисът на Cop28 превключи на друг сървър.
Двойната роля на Ал Джабер привлече силни критики, включително от бившия шеф на ООН по климата Кристиана Фигерес, която нарече подхода му „опасен".
Отговорите на имейл на Guardian до офиса на Cop28 с искане за реакция на тези коментари, в които не се споменава Adnoc, съдържаха текста „Класификация на Adnoc: вътрешна".
Френският евродепутат Манон Обри каза: „Това е абсолютен скандал. Петролна и газова компания намери своя път до ядрото на организацията, която отговаря за координирането на постепенното спиране на петрола и газа. Това е все едно да имате мултинационална тютюнева компания, която да наблюдава вътрешната работа на Световната здравна организация".
Обри, който е един от ръководителите на скорошно писмо до ООН от 133 политици от САЩ и ЕС, призоваващи за отстраняването на Ал Джабер, каза: „Офисът Cop28 загуби всякакво доверие. Ако се интересуваме повече от предотвратяването на климатична катастрофа, отколкото от защитата на печалбите и влиянието на компаниите за изкопаеми горива, трябва да реагираме сега."
Паско Сабидо от Corporate Europe Observatory и съ-координатор на коалицията Kick Big Polluters Out от повече от 450 организации, каза „Разкритията са възмутителни и назначаването на Ал Джабер е огромен удар върху доверието в климатичния орган на ООН, РКОНИК. Напълно неуместно е да се направи консултация с петролна корпорация и това разкрива колко влиятелна е била тя при оформянето на това, което се представя на външния свят. Докато световните правителства не приемат, че изкопаемите горива трябва да бъдат оставени в земята и техните лобисти вече нямат право да пишат правилата за действия в областта на климата, това ще продължи да се случва." каза Сабидо.
Старши международен експерт по климатична политика, пожелал анонимност, каза: „ОАЕ бяха посъветвани от много участници, откакто стана ясно, че ще бъдат домакини на Cop28, че трябва да отделят президентството от Adnoc. Те също бяха уведомени, че Султан Ал Джабер трябва да се оттегли от ролите си в Adnoc, дори и временно. Въпреки шестмесечното турне за изслушване, те не изглежда да са приели този съвет."
Освен че е ръководител на Adnoc, Ал Джабер ръководи и Masdar, компания за възобновяема енергия, и беше пратеник на ОАЕ по въпросите на климата от 2010 г. до 2016 г. – той беше преназначен на поста през 2020 г. Той получи подкрепа от високопоставени фигури малко след назначаването си за президент на Cop28 през януари, включително от пратеника на САЩ по климата Джон Кери и шефа на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс.
The Guardian попита дали офисът на Cop28 споделя ИТ система с Adnoc. Офисът на Cop28 отговори на Guardian на 23 май, като заяви: „Cop28 може да потвърди, че съдържанието на Cop28 (включително имейли) се съхранява в отделни сървъри, разположени в офисите на Cop28, в самостоятелна мрежа, защитена със защитна стена, поддържана от отделен ИТ екип Cop28."
Въпреки това, експертен технически анализ за Guardian на заглавките на имейли от офиса на Cop28 и от по-ранна имейл верига между Guardian и петролната компания разкри, че сървърите на Adnoc са участвали както в изпращането, така и в получаването на имейли от офиса на Cop28.
„Сървърът [Cop28] предаде всичко на сървъра на петролната компания, за да изпрати имейла. Петролната компания успя да разгледа всички имейли, които изпращаха", каза д-р Ричард Клейтън от компютърната лаборатория в университета в Кеймбридж, Обединеното кралство, и експерт по проследимост. В отговор на констатацията, че сървърите на Adnoc са участвали в офис комуникациите на Cop28, говорителят на Cop28 каза на 2 юни: „През последните няколко месеца Cop28 използва специален клиент и имейл услуга на Microsoft 365. Ние мигрирахме нашите данни от предишния хост към нашата собствена настройка и очакваме този процес да приключи до 5 юни."
Евродепутатът Бас Ексхоут, заместник-председател на комисията по околна среда на Европейския парламент, каза „Констатациите на Guardian са експлозивни. [Президентството на ОАЕ на Cop28] е сливане на икономическите интереси на страна с изкопаеми горива с основна програма за преход, която трябва да бъде далеч от тази индустрия за изкопаеми горива – това няма да върви добре и [тези разкрития] вече показват, че не върви добре. Ал Джабер трябва да бъде заменен като президент на Cop28".

Станете почитател на Класа