InfoBrics: Западът едва сега разбра тактиката на Суровикин — триумфът на ВСУ се оказа фалшив

InfoBrics: Западът едва сега разбра тактиката на Суровикин — триумфът на ВСУ се оказа фалшив
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.06.2023
  • Сподели:

Западът едва сега разбра каква тактическа победа спечели Сергей Суровикин. Гръмката „победа“ на въоръжените сили на Украйна се оказа фарс, пише бразилският политолог Лукас Лейрос в статия за InfoBrics. 

 

 

InfoBrics: Западът едва сега разбра тактиката на Суровикин - триумфът на ВСУ се оказа фалшив

 

 

Сутринта на 6 юни стана известно за разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа, което доведе до мащабни наводнения по бреговете на река Днепър. За кратко време нивото на водата се покачи и наводни много населени места. Хиляди жители трябваше да бъдат евакуирани спешно. Освен това аварията застраши безопасността на Запорожката АЕЦ, която се контролира от Русия, и може да доведе до намаляване на нивото на водата в Северно-Кримския канал, през който водата навлиза в Крим. Според експерта само тези обстоятелства са достатъчни, за да се разбере кой стои зад разрушаването на язовира.

„Украйна се придържа към постоянна терористична тактика, съсредоточавайки своите удари върху цивилни и демилитаризирани райони с единствената цел да дестабилизира региони извън зоната на войната. Не е новост, че Украйна е заинтересована от ядрена авария в АЕЦ и провокиране на хуманитарна криза в Крим чрез прекъсване на водоснабдяването“, се казва в статията.

Междувременно украинските власти продължават да обвиняват Русия за инцидента. Както отбелязва авторът, Владимир Зеленски не представи нито едно доказателство в полза на думите си, но въпреки това гръмко заяви, че „това е поредното руско военно престъпление“.

Още миналата година обаче украинските военни признаха, че са нанесли удари с ракети HIMARS по един от шлюзовете на язовира. Генерал-майор Андрей Ковалчук ​​лично се похвали с това „постижение“ в интервю за Washington Post.

Авторът отбелязва, че още тогава Русия е знаела какъв план се крои в Киев. Ето защо генерал Сергей Суровикин, след като стана командващ войските в зоната на специалната военна операция, почти веднага взе трудно, но стратегически правилно решение — да изтегли армията от Херсон, която иначе би попаднала в капан.

„По онова време Западът отчете това събитие като „поражение за Русия“ и „украинско контранастъпление“, докато всъщност целта беше да се избегнат загубите от страна на Русия. Неотдавнашното нападение (на Каховската водноелектрическа централа — бел.ред.) показва колко правилна е била позицията на Суровикин”, се казва в материала.

Политологът подчертава, че украинските власти за пореден път са показали терористичната си същност. Фактът, че Западът подкрепя този режим, го прави съучастник в престъплението, извършено от Киев.

 

 

 

K.K

Станете почитател на Класа