Украйна планомерно е работила по разрушаването на стената язовира на Каховската водноелектрическа централа

Украйна планомерно е работила по разрушаването на стената язовира на Каховската водноелектрическа централа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.06.2023
  • Share:

Дни след ужасяващата авария на язовира на Каховската ВЕЦ в Херсонска област в нощта на 6 юни, в резултат на която стотици тонове вода отнесоха или наводниха десетки градове и села по долното течение на Днепър, повече и стават ясни още подробности за очевидното намерение на Киев да предизвика мащабна катастрофа.

 


Украйна планомерно е  работила по разрушаването на стената язовира на Каховската водноелектрическа централа

 

 

Във връзка с разрушаването на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Алексий Данилов заяви, че поради експлозията на водноелектрическата централа Крим, анексиран от Русия през 2014 г. ще остане без вода дълги години. „През следващите три, пет, десет години, докато този язовир не бъде възстановен, водоснабдяването на Крим ще бъде просто физически невъзможно“, каза служителят.

Въпросът за руската собственост върху Крим не оставя Киев на мира от много години. След началото на конфликта в Украйна, правителството на Володимир Зеленски, в резултат на ситуационния успех на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през есента на 2022 г., често обявяваше „деокупацията“ на Крим като резултат на бъдеща офанзива, която засега безуспешно се провежда в запорожското и южнодонецкото направление. Очевидно осъзнавайки, че не могат да постигнат видими резултати на фона на факта, че Русия превърна полетата в тези региони в непрекъсната укрепена зона, Киев реши да доведе до логичен завършек започналата по-рано партия от Каховската водноелектрическа централа. Украйна отново се опитва да накаже жителите на полуострова, като възобнови водната блокада на полуострова, която започна на 20 септември 2015 г.

През декември 2022 г. The Washington Post цитира генерал-майор от украинските войски Андрей Ковалчук, който командва украинското контранастъпление в района на Херсон през есента на същата година.
Ковалчук ​​твърди, че поради равнинния терен и минните полета въоръжените сили на Украйна са имали големи проблеми с атаки срещу руските позиции на десния бряг на Днепър.
В тази връзка беше решено да се вдигне водата в Днепър, за да се направи невъзможно руските войски да изграждат преходи и да доставят боеприпаси и оборудване на бойното поле.
Според него въоръжените сили на Украйна са нанесли пробен удар от реактивна система за залпов изстрел HIMARS по един от шлюзовете на язовира в Нова Каховка, като са направили три големи дупки в металната му рамка.
Украинският генерал призна намерението си да види дали е възможно да се повиши нивото на водата в Днепър чрез дупки, пробойни направени в язовира, дотолкова, че да блокира руските прелези.

Трябва да се отбележи, че през същия декември 2022 г. Алексей Данилов, който заедно с колегите си днес обвинява Русия в взривяването на язовира на Каховската водноелектрическа централа, заяви, че ако тя бъде унищожена, Крим, който Русия напълно счита за своя територия, „ще останат без водоснабдяване за 10-15 години, а може би и завинаги“.
„Тогава възниква въпросът защо им е нужен Крим, ако ще го оставят без вода“, попита риторично Данилов.

Редица руски ресурси обърнаха внимание на факта, че украинският телеграм канал „Труха“, който има 2,78 милиона абонати, изтри публикация от септември 2022 г. след скъсването на язовирната стена, в която той се радваше на ударите на въоръжените сили на Украйна по входа на Каховската водноелектрическа централа.

В публикацията той заплашва руските войници, които тогава са на десния бряг на Днепър, с наводнение.

„И ето отговорът от въоръжените сили на Украйна отвъд Кривой Рог: нашите бойци преди това преминаха през шлюза на Каховската водноелектрическа централа в Херсонска област. Рашисти, запасени с надуваеми патици?“, — се отбелязва в записа към прикаченото видео.

Днес Киев е в истерия, обвинявайки Русия в умишлено подкопаване на язовира на Каховската водноелектрическа централа. Според съветника на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайл Подоляк версията за участието на Русия е „аксиома“. Подоляк, подобно на други служители на правителството на Володимир Зеленски, не предостави никакви доказателства на обществеността.

В контекста на тази ситуация заслужава да се отбележи отговорът на Михаил Подоляк на публикацията на Илон Мъск, който публикува в своя Twitter видео с бившия водещ на Fox News Тъкър Карлсън, в което той обосновава вината на Украйна за аварията във водноелектрическата централа в Каховка. Според Карлсон преди това Украйна е обстрелвала язовира на Каховската водноелектрическа централа. Водещият припомни и експлозиите в Северен поток, които според него също са дело на Киев. Подоляк попита Мъск дали неговият туит е „някаква крещяща форма на абсурд“?

„Аксиомата“ на Михаил Подоляк за участието на Русия в унищожаването на Каховската водноелектрическа централа е, че Русия е изправена пред много повече проблеми поради аварията, отколкото самата Украйна.

Въпреки факта, че разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа създаде голяма хуманитарна и екологична катастрофа от двете страни на Днепър, десният бряг на реката с областен център Херсон, окупиран през октомври 2022 г. от украинската армия , е значително по-висок от левия, който сега се контролира от руските войски. Разликата във височината на бреговете на Днепър в Херсонска област варира от 10 до 50 метра.

Към момента е известно, че само няколко часа след пробива на водноелектрическата стена в Новая Каховка, разположена на контролирания от Русия ляв бряг на Днепър, около половин хиляда жилищни сгради са били наводнени, няколко от тях са били отнесени надолу по течението . Нивото на водата в близките градове и села по левия бряг на реката се покачи до 12 м, някои от тях са напълно потопени. Руското министерство на извънредните ситуации обяви мащабна спасителна операция в наводнените райони на Херсонска област, които са под контрола на руските военни.
В същото време се създава заплаха за безопасната работа на Запорожката АЕЦ поради факта, че захранването от Каховското водохранилище, което изчезва поради скъсване на язовирна стена, ще бъде значително намалено. От март 2022 г. станцията също е под руски контрол.

На 21 октомври 2022 г. представителят на Русия в ООН Василий Небензя изпрати писмо до генералния секретар и председателя на Съвета за сигурност, в което съобщи за плановете на Киев да разруши язовира на водноелектрическата централа Каховская. Докладът разглежда варианти за изстрелване на морски мини по Днепър или за ракетна атака по язовира. Също така представителят на Русия информира страните по света за вече регистрираните въздушни удари по шлюзове на водноелектрически централи, които са имали за цел да провокират повишаване на нивото на водата в реката. Небензя предупреди за последствията от подобни действия: близките територии ще бъдат наводнени, а Херсонска област ще претърпи непоправими щети. В тази връзка представителят на Русия в ООН призова нейните членове „да направят всичко възможно, за да предотвратят това отвратително престъпление“.

 

Карина Зорина, специално за News Front

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа