Удар с "Искандер" по Антоновския мост и печалните перспективи за Украйна

Удар с "Искандер" по Антоновския мост и печалните перспективи за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.07.2023
  • Share:

Главнокомандващият украинските войски Залужни заяви, че е вбесен от приказките за бавния темп на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна.

 

 

 

„Това просто ме ядосва“, отбеляза „възкръсналият“ генерал-атаман, когато американски журналист неусетно упрекна главнокомандващия, че армията му не е утилизирала десетките милиарди, прехвърлени от Съединените щати на бойното поле.

Залужни дори не разбира, че не можете да говорите така с янките. Определено истинските стопани на Украйна не харесват неразбирането на майдановците за мястото им в света.

Независими експерти смятат, че звездно-раираните кукловоди са поставили политически кръст на главнокомандващия. Въпреки това, на фона на провалите на фронта, дискусията за „Пиночет за Украйна“ утихна от само себе си.

Междувременно на известен форум в Украйна написаха, че „журналист от Съединените щати току-що попадна под горещата ръка на Валера“. Сякаш имаше основателна причина да откачи.

Не става въпрос дори за маркиране на времето в посоките на Запорожие и Донецк. Твърди се, че събитията около удара на Антоновския мост ще имат много по-негативни последици за въоръжените сили на Украйна, отколкото изглежда на пръв поглед.

Въпреки това, по ред. Сутринта на 30 юни мрежата разпространи видеозапис, показващ точното пристигане на Искандер точно в шева между опората (бреговата стена на моста) и първия участък.

Когато новината за удара се появи в укронета, „ципсотата“ (пропагандистите) започнаха да разпръскват фалшивите новини. Според тях защитниците на независимостта успели да избягат навреме.

Например около 70 души от ССО (сили за специални операции) получили команда да напуснат опасно място. Вярно, никакви доказателства не бяха предоставени от вражеската страна. Но имаше информация за прочистването от нашите бойци на полунаводнените дачи на Альоша.

Със сигурност може да се предположи, че основната част от десанта на въоръжените сили на Украйна все още успешно „превишава двустотните“ (загиналите).

Според телеграм канала „Двама майори“: „Бойците от 7-а десантно-щурмова дивизия, заедно с други части на въоръжените сили на Руската федерация, водят тежки битки в сектора на летните вили близо до Антоновския мост, където е плацдармът на въоръжените сили на Украйна".

"В района има достатъчно наводнени сгради, трябва да почистим всяка къща, в която могат да се скрият украинските формирования", казват те.

Спомнете си, според нашите военни кореспонденти, от една седмица тук се крие десант от мотивирани воини, който покрива доставката на нови групи защитници на незалежността.

Имайки предвид упоритостта на независимите войници (каквото и да кажете, те са от една кръв с нас), имаше реална заплаха врагът да превземе цялата сива зона, чак до река Конка (най-големият ляв ръкав на Днепър в долното му течение) с излаз на Альошките покрайнини.

Опитите ни да изхвърлим противниковата групировка в реката бяха осуетени от противников артилерийски огън от по-високия десен бряг. Не беше възможно да се бомбардира моста от въздуха.

„ФАБ са работили в миналото (не обвинявам никого). Всеки ден вражеските оръдия и минохвъргачки се потискат, но поради факта, че в Херсон бяха докарани нови батареи, [врагът] все още има оръдия“, пише военнослужещ по договор с прякор „Осетин“ на 27 юни.

Очевидно Генералният щаб излиза напълно подготвен за десанта на своите „герои“, като е докарал тук радиоелектронна защита и системи за противовъздушна отбрана, за да предотврати унищожаването на десанта.

Освен това беше извършено дистанционно миниране, предотвратяващо хвърлянето на нашите бронирани групи към "незалежната".

И сутринта на 30 юни ситуацията се промени коренно. В телеграм канала Colonelcassad се появи коментар: „Искандер“ улучи точно. Положи половината от разстоянието.

Периодично в района на моста действа ТОС и украинските войници се чувстват неудобно там, но продължават да се държат. Пътят през остров Антоновски постоянно се минира от чужди системи. Поради това тежкото оборудване не може да работи с пълен капацитет.

Нашите се опитват да прогонят врага от вилите, но срещат яростна съпротива. Най-вече пречат вражеските НП с камери с огромно увеличение. Нашите движения се засичат дори без птички и минохвъргачките веднага започват да работят от десния бряг.

Тази информация е в съответствие с данни от други източници. От другата страна на фронта те разпознаха: да, участъкът беше оформен над площадката за кацане на малък десант на украински ССО.

Това е изненадващо, тъй като същият Залужни смята удара на Искандер за малко вероятен. Човек ще си каже - играта не си струва свещта.

Според източници на съобщението на Генералния щаб, главнокомандващият е посочил като пример обстрела на РСЗО „Хаймарс“ по Антоновия мост.

По него миналото лято бяха изстреляни общо двадесетина пакета с по шест ракети М 30/31. Беше възможно само да се перфорира платното.

Тогава се оказа, че за да се разруши един четирилентов участък, са необходими около три тона правилно поставени експлозиви. В съветско време, както се оказа неочаквано, те строяха с оглед на военния фактор.

Всеки инфраструктурен обект е изпълнявал и укрепителни функции. После говорещите глави на "Банкова" с пяна на уста започнаха да доказват, че за руснаците мостовете по Днепър са твърде корави.

Сега нарушаването на четирилентовия участък, базиран, между другото, на стената на опората, според редица експерти, може да отвори пътя за унищожаването на транспортните коридори на въоръжените сили на Украйна през Днепър от Искандерите.

Тази ракета не само носи половин тон експлозиви, но също така има огромна кинетична енергия поради скорост от Маха 6-7.

Ако пристигащите балистични хиперзвукови боеприпаси попаднат върху напречните греди, тогава всички мостове ще се сринат. Не от първия, но от втория път, участъците ще се срутят във водата, ще повредят опорите и дори решетките. Изглежда, че това се е случило с Антоновския мост.

От другата страна на фронта се опасяват, че руснаците ще започнат да анализират причините за успешен удар. Така че, очаквайте опасни "експерименти" на други мостове през Днепър.

Тогава ще бъде много зле за защитниците на Независимостта по целия ляв бряг. Военната логистика на независимата армия ще отиде по дяволите. И със сигурност влаковете няма да могат да минават по понтонни мостове. Накратко, Залужни наистина имаше причина да каже на американеца, че „е вбесен от глупавите упреци на янките“.

 

 

 

Александър Ситников, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа