Президентът на Cop28 свика световен Меджлис

Президентът на Cop28 свика световен Меджлис
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.12.2023
  • Share:

Фиона Харви, Нина Лахани и Патрик Грийнфийлд
„Министрите и преговарящите трябва да дойдат на жизненоважните заключителни срещи на Cop28 без подготвени изявления, без твърди червени линии и да бъдат готови за компромис", каза президентът на срещата на върха на ООН за климата. Султан Ал Джабер, чиято позиция сега е ключова за преговорите, когато те навлизат в последните си дни, свика Меджлис на всички страни, среща в традиционната форма на конференция на старейшините в Обединените арабски емирства.
Преговорите за климата стигнаха до задънена улица относно това дали изкопаемите горива да се премахнат или да се намалят, като оставаше само ден официално време за преговори преди двуседмичната среща на върха да приключи.
„Искам всички да дойдат подготвени с решения. Искам всички да са готови да бъдат гъвкави и да приемат компромиси. Казах на всички да не идват с някакви подготвени изявления и без предписани позиции. Наистина искам всеки да се издигне над личния си интерес и да започне да мисли за общото благо" каза Ал Джабер, който бе критикуван за другата си роля като шеф на Adnoc, националната петролна компания на ОАЕ.
Но има известен оптимизъм от дискусиите. Катрин Абреу, изпълнителен директор на Destination Zero, каза: „Да чуя министри от цял свят да говорят направо за реалностите на постепенното премахване на изкопаемите горива е нещо, което не можех да си представя да се случи в този процес дори преди две години. Това, което е ясно след този диалог на Меджлис на Cop28, е, че има огромен консенсус, че постепенното премахване на изкопаемите горива и увеличаването на възобновяемата енергия е абсолютно необходимо, за да се спази обещанието на Парижкото споразумение и да се запази надеждата за 1,5 градуса жива. Ясно е също, че предстоящата задача е огромна и ще изисква смелост и убеденост. Богатите страни трябва да осигурят финансова и технологична подкрепа, за да се случи това, а справедливостта изисква тези с по-голяма отговорност да действат първи".
Въпросът за бъдещето на изкопаемите горива е основната пречка, но не и единствената. Развиващите се страни също са гневни, че призивите им за помощ за адаптиране към последиците от климатичната криза не са получили отговор от богатите страни по време на преговорите. Финансирането за адаптиране са средствата, необходими за подобряване на инфраструктурата на бедните страни, например за създаване на системи за ранно предупреждение за бури и други екстремни метеорологични явления, или за по-здрави мостове, които не се отмиват при наводнения, или за подпомагане на отглеждането на мангрови блата за защита бреговите линии. Всеки „балансиран пакет", произтичащ от преговорите, ще трябва да съдържа много по-големи гаранции относно финансирането за адаптиране – бедните страни отдавна търсят удвояване на наличното финансиране – отколкото се предлага в момента.
Хариет Сингх, ръководител на глобалната политическа стратегия в Climate Action Network, коалиция от почти 2000 климатични групи, изрази загриженост относно проектотекста за адаптирането „Въпреки че финансовата празнина е подчертана и развитите страни са призовани да удвоят до 2025 г финансирането от нива от 2019 г. текстът не отразява спешността, нито споменава последния доклад на ООН за липсата на адаптация, в който се казва, че финансирането за адаптация трябва да достигне 194-366 милиарда долара годишно. Притеснявам се, че може да има повече забавяне при определянето на конкретни измерими цели за глобална адаптация, което е от ключово значение, ако срещата на върха трябва да има смисъл".
Що се отнася до изкопаемите горива, възможността за постигане на съгласие за пълно премахване на изкопаемите горива все още е на масата, но е подложена на яростна атака от Саудитска Арабия и някои други страни производителки на петрол. Въпреки това изглежда, че Китай е променил позицията си от блокиране на подобен ангажимент към търсене на компромис.
В последните дни страните разчитат на Ал Джабер да посредничи за „балансиран пакет, който се отнася до изкопаемите горива, поддържа жизненоважната цел за ограничаване на глобалното отопление до 1,5C над прединдустриалните нива в обсега и отговаря на финансовите нужди на развиващите се свят. Имаме уникална възможност, това е нашата възможност да постигнем резултат, който се основава на науката, водена от науката и оборудвана от науката, която поддържа 1,5C в обсега. И това ще помогне за трансформирането на икономиките за бъдещите поколения", каза той.
Мери Робинсън, председател на кампанията The Elders и бивш президент на Ирландия, поиска всички страни да покажат истинско лидерство, когато Cop28 достигна критичните си последни дни. „Онези на масата за преговори в Cop28 управляват курса на нашето споделено бъдеще, [но] науката ни казва, че сме в сериозна опасност да завещаем на нашите деца свят, напълно непригоден за живеене".
„Нациите, които възпрепятстват напредъка, са тези с най-големи залози в изкопаемите горива, но и с най-изобилните ресурси за действие. Саудитска Арабия и съюзниците държат преговорите като заложници. Но това не е единствената страна, която пречи на напредъка: САЩ, Китай, ЕС и Индия с удоволствие се скриха в хвърлените сенки" каза Робинсън
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа