Русия настоя за освобождаване на заложници в преговори с палестинците

Русия настоя за освобождаване на заложници в преговори с палестинците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.12.2023
  • Share:

Руският заместник външен министър Михаил Богданов поиска освобождаването на заложниците, задържани в Газа, в телефонни разговори в неделя и понеделник с Хамас и други палестински фракции, съобщиха от МВнР на Руската федерация, цитирани от Ройтерс..

 

 

Изявлението последва поредица от срещи и разговори между президента Владимир Путин и лидери от Близкия изток през последната седмица.

Министерството каза, че разговорите на Богданов са подчертали военната и хуманитарна ситуация в Газа, където Русия е „потвърдила своята принципна позиция за необходимостта от прекратяване на военните действия и спешно разрешаване на всички хуманитарни проблеми които са възникнали, включително освобождаване на заложници".

От изявлението не става ясно дали Русия е искала освобождаването на всички заложници, заловени от Хамас по време на нападението ѝ в Южен Израел на 7 октомври, или само освобождаването на руски граждани сред тях.

Министърът разговаря с високопоставени фигури в Организацията за освобождение на Палестина (ООП), Палестинския демократичен съюз, Народния фронт за освобождение на Палестина и Хамас.

Богданов подчерта необходимостта от възстановяване на палестинското единство "в рамките на ООП" и потвърди отново подкрепата на Москва за палестинска държава, която да съществува заедно с Израел, се казва в изявлението.

Русия призова в неделя международна наблюдателна мисия да посети в Газа, за да оцени хуманитарната ситуация.

Външният министър Сергей Лавров каза, че Москва категорично осъжда нападението на Хамас срещу Израел от 7 октомври, но е неприемливо Израел да използва това като оправдание за „колективното наказание на милиони палестинци с безразборен обстрел“.

Анализатори казват, че войната в Газа се е оказала полезна за Русия, като отвлича вниманието на света от нейната война в Украйна и затруднява Вашингтон в оказването на военна помощ на Киев.

 
 
 

Станете почитател на Класа