Обкръжението на Путин не вярва в участието на Украйна в терористичния атентат

Обкръжението на Путин не вярва в участието на Украйна в терористичния атентат
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.03.2024
  • Сподели:

Хората от най-близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин смятат, че няма доказателства за участието на Украйна в терористичната атака в концертната зала на "Крокус сити хол", предаде агенция Bloomberg, позовавайки се на четири източника, свързани с Кремъл.

 

 

Според един от събеседниците на агенцията Путин е присъствал на срещи, на които официални лица са се съгласили, че няма терористична връзка с Украйна. Руският президент обаче все още „възнамерява да използва трагедията, за да се опита да обедини руснаците във войната с Украйна“, пише Bloomberg.

Още новини от Украйна

Източници на агенцията твърдят, че служители на Кремъл са били "шокирани" от неуспеха на руските разузнавателни служби да предотвратят атаката, при която по последни данни загинаха 139 души и бяха ранени още 182. Само дни преди атентата САЩ предупредиха Русия, че има заплаха от терористично нападение.

Почти никой от руския политически и бизнес елит не вярва, че Украйна стои зад атаката, твърдят събеседници на агенцията. Клетка на "Ислямска държава", наречена "Вилаят Хорасан", пое отговорност за атаката в Крокус. Автентичността на изявленията на терористите беше потвърдена от американски служители.

Владимир Путин обаче вече два пъти публично се опита да свърже терористичната атака с Украйна. В първата си реч, направена 19 часа след атаката срещу "Крокус сити хол", той каза , че извършителите на терористичната атака са били задържани на път за Украйна, където украинската страна уж им е подготвила „прозорец“ за преминаване на границата. Беларуският президент Лукашенко също оспори това твърдение, казвайки, че първоначално терористите са тръгнали към Беларус, а не Украйна.

Путин после каза, че е необходимо да се отговори на въпроса „защо терористите са се опитали да отидат в Украйна, след като са извършили престъпление, кой ги е чакал там“. Според Путин, въпреки факта, че терористичната атака е извършена „от ръцете на радикални ислямисти“, САЩ и Украйна са замесени. Русия до момента не е предоставила нито едно доказателство за украинска следа в атаката. Киев отрича нелепите твърдения на Путин.

Ръководителят на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников обяви по-рано днес, че освен задържаните единадесет души, заподозрени в пряко извършване и съучастие в нападението в Подмосковието на 22 март, има и други замесени, чийто брой ще продължи да расте. "Мислим, че това е така", отговори директорът на ФСС, цитиран от ТАСС, на въпрос на журналист стоят ли САЩ, Великобритания и Украйна зад нападението в Красногорск.

Станете почитател на Класа