Военно състезание в ничия земя между украинците и руснаците заради танкове Strv122, а САЩ...

Военно състезание в ничия земя между украинците и руснаците заради танкове Strv122, а САЩ...
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.03.2024
  • Сподели:

Инженери и от руските, и от украинските войски се надпреварата да достигнат повредени танкове Strv122, разновидност на произведения в Германия Leopard 2A5, които са изоставени в ничията земя в район извън Терни. Това съобщава американското списание Forbes.

 



21-ва бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) има на разположение танкове Strv 122, но в хода на ожесточените боеве тя губи най-малко седем от 10 от машините.

Forbes пише, че повечето от Strv 122 са били повредени в район с размери два на два километра извън Терни. Анализаторите на Oryx обаче описват само един от 69-тонните четириместни Strv 122 като "унищожен".

Останалите просто са били "изоставени“ от екипажите им, след като са били поразени от мини, противотанкови ракети и удари с FPV дронове.

Така шест Strv 122 биват оставени в ничията земя в района на Терни. Инженери от украинската и руската армия се състезават да достигнат първи до тежко въоръжените и бронирани танкове, отбелязва изданието, цитирано от "Фокус".

Украинците искат да изтеглят Strv 122, за да ги изпратят в Литва за ремонт, а руснаците – за да ги инспектират и евентуално да ги покажат на парад като военни трофеи.

Засега украинците печелят надпреварата за възстановяване на танкове. Изучавайки сателитни изображения на бойното поле около Терни, анализаторът Андрю Перпетуа наскоро заключи, че от петте Strv 122, изоставени наскоро от украинците, три вече са били изтеглени.

Един от оставените Strv 122 се намира по протежение на пътя от Терни, на около два километра на запад. Друг, досега оставащ в неизвестност Strv 122, може да стане вторият изведен от въоръжение танк на танковата рота на 21-ва бригада на ВСУ.

Именно този Strv 122 двойка руски инженерни машини се опитаха да изтеглят на 19 март, девет дни след като машината бе ударена от FPV дрон.

Две руски машини БРЕМ-1 закачиха Strv 122 и започнаха да влачат танка на изток към руските линии, на около километър и половина разстояние. Те изминаха половината път, преди да бъдат забелязани от украинската 12-та бригада "Азов".

Дроновете на бригадата първо поразиха водещия БРЕМ, обикаляйки около 45-тонното превозно средство, докато зареденият с експлозив дрон удари задния дизелов двигател на машината.

Два FPV удариха водещата машина в областта на двигателя, а третият FPV – този на втория БРЕМ, без обаче да успее да нанесе големи щети. Седмица по-късно Перпетуа отбеляза, че Strv 122 все още е там - но не и руските евакуационни машини.

За разлика от другия Strv 122, който не бе открит, този, който руснаците се опитаха да извлекат, е от източната – т.е. руската - страна на бойното поле отвъд Терни. Ако руснаците наистина възнамеряват да пленят един от Strv 122, тогава този танк вероятно все още е най-вероятният кандидат.

Междувременно пък американците показаха концепции за редица бойни машини, включително нова версия на известния танк Abrams, наречена M1E3. Това се посочва в материалите на конференцията Industry Day 2024, предава УНИАН.

Новата версия на М1 е почти нов танк. Според плановете теглото на бойната машина трябва да бъде намалено до 60 тона (теглото на съвременната версия M1A2SEP v.3 е почти 67 тона).



Екипажът на танка ще бъде намален от четирима души на трима: това се постига чрез инсталиране на автомат за зареждане. Освен това M1E3 ще получи комплекс за активна защита и хибридна електрическа силова установка.

В същото време американците не искат да променят калибъра на оръдието: както и преди, той ще бъде 120 мм.

Обновеният Abrams може да се появи около 2030 г.

Освен него американците показаха концепцията на бойната машина на пехотата XM-30, която може да замени Bradley, както и наземни бойни роботи. Те също така искат да оборудват бойните машини на пехотата с хибридна силова установка, като основната й характеристика ще бъде мощно 50-мм автоматично оръдие.

Екипажът на машината ще се състои от двама души, десантното отделение е предназначено за 6 души.

Що се отнася до наземните роботи, те могат да имат както противотанкови, така и противопехотни оръжия. Те ще бъдат управлявани от бойната машина AMPV, която замени M113. XM-30 и роботизираните платформи трябва да се появят през 2028-2029 г.

 

Станете почитател на Класа