САЩ заявиха, че няма да поемат „бойна роля“ в Украйна

САЩ заявиха, че няма да поемат „бойна роля“ в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.04.2024
  • Сподели:

Съединените щати не възнамеряват да поемат „бойна роля“ в Украйна. Това подчерта координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби. Така той коментира изявленията на украинския президент Владимир Зеленски в интервю за американската телевизионна компания PBS, съобщава ТАСС.

 

 

„Това е съвсем различна битка. Президентът даде да се разбере, че няма да има ботуши (на американски войници) на земята (в Украйна – бел. ТАСС). Съединените щати няма да поемат бойна роля във войната в Украйна“, каза представителят на Белия дом, докато разговаряше с репортери на борда на самолета на президента Джо Байдън от Вашингтон за Пенсилвания. Кърби бе помолен да коментира думите на Зеленски, който в интервю за PBS всъщност се оплаква от факта, че съюзниците на Израел „не на хартия“ са предоставили помощ за отблъскване на атаката на Иран, а Украйна е в различна позиция.

"Ние отдавна говорим, че няма да участваме в бойни действия в Украйна. Президентът (Байдън) беше много последователен, говореейки за това“, отбеляза Джон Кърби. На въпроса дали това се дължи на факта, че Русия е ядрена сила, той отговори: „Ние сме много последователни в говоренето за това. Това е напълно различна битка, различни обстоятелства". „Различни обстоятелства", повтори отново Кърби, когато го попитаха за втори път за ядрените оръжия на Русия.

Той също така беше помолен да характеризира ситуацията, в която в момента се намират Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). „Невероятен е стресът, на който са подложени“, каза Кърби. „Особено в Донбас, където руснаците продължават да напредват на запад от Авдеевка Има известно раздвижване и на юг“, каза говорителят на Белия дом. Според него украинските въоръжени сили имат „спешна нужда“ от боеприпаси.

Станете почитател на Класа