Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината, ако не се случи това

Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината, ако не се случи това
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.04.2024
  • Сподели:

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс остро предупреди американския Конгрес, че ако помощта за Украйна не бъде одобрена, Киев може да загуби войната до края на годината. Това съобщава Politico.

 

 

Говорейки на събитие в президентския център на Джордж Буш, Бърнс призова законодателите да приемат допълнителна програма, която ще осигури милиарди за военните усилия на Украйна. Подкрепата, според неговите думи, ще позволи на украинците да устоят на противника.

„С тласъка, който ще осигури военната помощ, както практически, така и психологически, украинците са напълно способни да издържат до 2024 г. и да преодолеят високомерното мнение на Путин, че времето е на негова страна“, каза той.

Бърнс предупреди, че„картината ще бъде много по-лоша“, ако Конгресът не подкрепи инициативата. Рискът е реален, казва той, тъй като украинците могат да загубят на бойното поле до края на 2024 г. или поне да поставят Путин в позиция, в която по същество да диктува условията на политическо споразумение.

Бърнс каза, че Украйна „сега е изправена пред труден момент на бойното поле“, тъй като боеприпасите й свършват, а времето на Съединените щати да й помогне.

Директорът на ЦРУ каза, че по време на последното си посещение в Украйна, което се състоя преди месец, той е имал възможност да общува с един от висшите офицери на Въоръжените сили на Украйна. Украинските военни обясниха, че се е наложило да отстъпят от едно населено място поради липса на боеприпаси.

„И се притеснявам, че без помощта на САЩ ще има много повече селища които украинските въоръжени сили ще трябва да изоставят“, каза Бърнс.

Politico отбелязва, че това е може би най-силното предупреждение досега от високопоставен служител на администрацията относно войната, идващо в момент, когато официални лица в Киев предупреждават, че това лято се задава руска настъпление.

Думите на Бърнс дойдоха ден след като председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън обнародва своя дългоочакван пакет чуждестранна помощ.

Директорът на ЦРУ смята, че помощта за Украйна влияе и на геополитическата ситуация, тъй като засяга и Си Дзинпин в Китай, неговите амбиции, както и американските съюзници и партньори в Индийско-тихоокеанския регион.

Подкрепата за Украйна сега е повече от война с Русия“, казва Бърнс по време на събитието.

 

Станете почитател на Класа