Иран заплаши с удар по ядрените обекти на Израел в случай на агресия

Иран заплаши с удар по ядрените обекти на Израел в случай на агресия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.04.2024
  • Сподели:

Иран е готов да отговори огледално на евентуална израелска атака срещу ядрените му съоръжения, заяви командирът на частите на Корпуса на стражите на Ислямската революция за гарантиране сигурността на иранските ядрени съоръжения Ахмад Хакталаб, цитиран от агенция “Тасним”.

 

 

 

„Ако Израел иска да предприеме действия срещу нашите ядрени съоръжения, той определено ще се сблъска с нашия отговор – Израел и неговите ядрени съоръжения ще бъдат атакувани. Ядрените съоръжения на Израел са идентифицирани, необходимата информация за всички цели е на наше разположение , и за да отговорим на евентуалните им агресивни действия, ръцете ни вече са натиснати спусъка за изстрелване на мощни ракети за унищожаване на идентифицирани цели“, каза високопоставен военен.

Хакталаб предупреди, че след израелската атака Техеран може да преразгледа ядрената си доктрина.

През последните години иранското ръководство заяви, че не възнамерява да създава ядрени оръжия, а развитието на атомната енергия е изключително мирно.

Иран удари Израел в нощта на 14 април като отмъщение за унищожаването на консулството му в Сирия по-рано този месец. В атаката, според различни източници, са участвали няколкостотин дрона и ракети, включително хиперзвуковите “Фатах”.

 

 

Според израелската армия Иран е изстрелял около 170 дрона, повече от 30 крилати ракети и над 120 балистични ракети. Тел Авив казва, че само „няколко ракети“ са достигнали страната и са причинили „малки щети“.

Началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамад Багери заяви, че Техеран е приключил операцията “Спазено обещание” и не планира да я продължи. Освен това, ако Израел предприеме някакви мерки, следващата иранска операция ще бъде по-мащабна.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц каза, че страната възнамерява да изгради регионална коалиция срещу иранската заплаха и да отговори на атаката в подходящия момент и по съответния начин.

 

 

 

 

Източник: ТАСС ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа