Икономистът Сакс назова грешката на Зеленски

Икономистът Сакс назова грешката на Зеленски
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2024
  • Сподели:

Икономистът Сакс: отказът на Зеленски от преговори с РФ през 2022 г. беше грешка

 

 

Икономистът Сакс назова грешката на Зеленски

 

 

Професорът в Колумбийския университет в Ню Йорк, американският икономист Джефри Сакс заяви, че в първите седмици след началото на спецоперацията в Украйна Владимир Зеленски е бил готов да преговаря с Москва, но под натиска на западните страни се е отказал от този вариант. Думите му цитира YouTube канала Judging Freedom.

Според него САЩ са се намесили в ситуацията поради своята некомпетентност.

„И британците се намесиха, защото са вулгарно цинични, с имперски навици и освен това некомпетентни. Те казаха на украинците: „Продължавайте да се биете“, заяви Сакс.

Отказвайки диалог с Русия, Зеленски направи „фатална грешка“ за стотици хиляди украински граждани, счита икономистът.

Експертът припомни още, че целта на специалната военна операция е била да предотврати разширяването на НАТО на изток, а руският президент Владимир Путин се е стремял да постигне споразумение със западните страни преди началото на конфликта. Но администрацията на Джо Байдън изключи подобно развитие, което показа некомпетентността на правителството на САЩ, подчерта Сакс.

По-рано списание Foreign Affairs, позовавайки се на бивш американски чиновник, съобщи, че Украйна не се е консултирала със Съединените щати, преди да сключи предварителните споразумения с Русия през март 2022 година в Истанбул.

По-рано Зеленски изрази надежда, че Украйна няма да се превърне във „втори Афганистан“.

ПП

Станете почитател на Класа