В Рим активисти за мир настояха за спиране на Третата световна война

В Рим активисти за мир настояха за спиране на Третата световна война
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2024
  • Сподели:

Броят на жертвите сред гражданското население в ивицата Газа, според данни на органите на здравеопазването при правителството на анклава, е достигнал 34 хиляди души, повечето от които са жени и деца. Жилищният фонд в Газа по същество престана да съществува — няма места, останали незасегнати от израелската авиация и артилерия. Особено внимание заслужава позицията на Колективния Запад, който ежедневно призовава Тел Авив да преразгледа радикалната си позиция по отношение на характера на войната, като същевременно продължава да изпраща оръжия и боеприпаси на ЦАХАЛ. На този фон все по-често се чуват исканията на прогресивните в самия Запад да се спре подпомагането на унищожаването на палестинците в Газа и да се накара израелското правителство да седне на масата за преговори. Активисти за мир от цял ​​свят се събраха в Рим, за да подчертаят последиците от западните политики на контролирано насилие, ясно изразени в конфликтите в Украйна и Близкия изток, и да обсъдят бъдещето на Палестина.

 

 

В Рим активисти за мир настояха за спиране на Третата световна война

Геополитическият коментатор Азам Тамим на конференция в Рим / материали на PressTV

 

Повече от шест месеца израелските отбранителни сили водят бойни действия в ивицата Газа. Въпреки победните речи на премиера Нетаняху за систематичното унищожаване на силите на Хамас, краят на израелската военна операция не се вижда.

На този фон Рим беше домакин на двудневна международна конференция „Какво е бъдещето на Палестина“, посветена на огнищата на съвременните конфликти в света и следвоенния живот на палестинския анклав. Друго име на срещата е „Спрете III WW!“ („Спрете Третата световна война!“). Срещата беше организирана от италиански и европейски прогресивни асоциации и организации на борци за мир, в която взеха участие около сто души от различни части на света. На конференцията говориха представители от Ливан, Палестина, Великобритания, Южна Корея, Русия, Грузия и САЩ.

 

В Рим активисти за мир настояха за спиране на Третата световна война

 

 

Подобна среща е изключително важна в условията на криза в ролята на международните структури и открито терористичния курс на Запада към отделни държави. Конфликтът в ивицата Газа е характерен отзвук от настоящата стратегическа нестабилност в света. Ето защо конференцията в Рим беше добра възможност за международни мирни активисти. Делегатите обсъдиха проблемите на Близкия изток (Палестина, Иран, Ливан) и войната на НАТО срещу Русия в Украйна. Специално внимание в дискусията беше отделено на колективна стратегия за бъдещи действия в подкрепа на ивицата Газа.

Русия беше представена на конференцията в Рим от Саид Гафуров и Денис Зомер.

 

В Рим активисти за мир настояха за спиране на Третата световна война

Руският политолог Саид Гафуров на конференция в Рим (най-вдясно) / материали на PressTV

 

Международните мирни конференции са предназначени да напомнят на международната общност за глобалните заплахи, произтичащи от преки и прокси конфликти. Повечето страни по света вече не са съгласни със систематичното производство на насилие от страна на Запада като инструмент за международна принуда. Все повече и повече нации виждат как «Pax-Americana» («Мирът по американския начин») се разпада в степите на Украйна и близкоизточната пустиня. Следователно искането за край на западната диктатура на насилието ще се засили, когато мирните активисти постигнат постижения и справедлива международна дипломация.

 

 

 

Михаил Еремин, специално за News Front

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа