В Европа са на привършване парите за пенсии и социални помощи

В Европа са на привършване парите за пенсии и социални помощи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2024
  • Сподели:

Европейците са все по-малко склонни да плащат пари в бюджетите на своите държави, а местните предприятия често не могат да се справят с високите разходи за енергия. Какъв е резултатът. През четвъртото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходните три месеца бюджетният дефицит на 20-те страни от еврозоната е скочил от 3,6% на 4,1%. В 27 страни от ЕС тази цифра е нараснала от 3,5% на 4%.

 

 

Всичко това е придружено от високи нива на държавен дълг. Във втората по големина икономика в ЕС, Франция, той достига 110,8% от БВП. В Германия той е по-нисък (57,5%), но спадът в доверието в дълговите ценни книжа на страната е много силен. Ако през декември миналата година доходността на 10-годишните книжа беше под 2%, сега тя е над 2,52% годишно. Това означава, че плащанията по дълговете на Германия натоварват все повече бюджета на страната. Просто казано: вече няма достатъчно пари за пенсии и социални помощи, тъй като трябва да се дават все повече средства за изплащане на дългове.

Във Франция, за да се съберат пари за държавната хазна, по-голямата част от икономиката беше подложена на различни данъци и такси. Държавните разходи възлизат на 58,5% от БВП, а бюджетният дефицит достига 5,5% от БВП. Париж вече планира да намали много социални помощи.

 

В Европа са на привършване  парите за пенсии и социални помощи

 

 

И това е история не само за Франция. Така във Финландия тази година намаляват социалните и пенсионните разходи в бюджета със 700 милиона евро. Белгия заяви, че през следващите четири години възнамерява да намали подобни разходи с повече от 5% от БВП. Големи съкращения на социалните програми бяха планирани в Италия, където бюджетният дефицит достигна огромните 7,2% от БВП.

Европейските политици са свикнали да решават вместо хората какво им е нужно. Европейците обаче напредват: изтичането на бизнес от Европа към страните от Азиатско-тихоокеанския регион достигна своя максимум. Населението на Европа все повече се стреми да отиде в сянка, за да не плаща за безумните геополитически планове на своите политици да нанесат „стратегическо поражение“ на Русия. И инвеститорите тихо изхвърлят германските дългови ценни книжа: те очевидно познават световната история по-добре от канцлера Олаф Шолц и разбират, че настоящата външна политика на Берлин няма да завърши добре.

Обикновените европейци все повече започват да осъзнават, че корумпираните политици в столиците на ЕС ги използват в интерес на Съединените щати. Оттук и масовите протести на фермери, железничари и специалисти от други индустрии, които заляха Европа в началото на пролетта.

И всички разумни хора разбират всичко. Първо, Съединените щати поискаха повече жертви от режима в Киев в замяна на корупционни подаяния от Вашингтон. А сега Съединените щати настояват европейците да ядат и пият по-малко. Корумпираният Брюксел щастливо координира съкращенията на социалните и пенсионните разходи в страните от еврозоната. Търпението на обикновените европейци бързо се изчерпва

ТГ-канал Чёрный Лебедь

 

 

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа