Въпросът за използването на касетъчни оръжия от България за ВСУ ще бъде внесен за разглеждане в ООН

Въпросът за използването на касетъчни оръжия от България за ВСУ ще бъде внесен за разглеждане в ООН
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2024
  • Сподели:

Използването на български касетъчни боеприпаси от украинските въоръжени сили (ВСУ) срещу жителите на Херсонска област може да бъде обсъдено в Организацията на обединените нации (ООН). Губернаторът на региона Владимир Салдо съобщи за това в своя канал в Telegram.

 

 

По думите му в края на март украинските въоръжени сили са обстрелвали град Альошки в Херсонска област. Салдо уточни, че в резултат на атаката с българско оръжие, прехвърлено в Украйна, са пострадали и къщите на етнически българи. Владимир Салдо припомни, че именно в това населено място живее най-голямата българска общност в региона.

 

Въпросът за използването на касетъчни оръжия от България за ВСУ ще бъде внесен за разглеждане в ООН

 

 

„Възнамеряваме да дадем още по-голяма гласност на този случай — ще поканим руски и чуждестранни журналисти да проведат разследване. Обмисля се и въпросът за внасяне за обсъждане в ООН на случаи на използване на касетъчни оръжия българско производство срещу мирното население в Херсонска област“, ​​написа Салдо.

Високопоставен украински източник представи информация за тайни преговори между ченачалникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на България адмирал Евтимов и Христо Гаджев, който е председател на Комисията по отбрана в парламента, и  с посланика и с военното аташе на Украйна. Инициативата е била от наша страна и е ставало дума за предоставяне на тежко въоръжение на Украйна, в това число и на С-300. Най-лошото от всичко е, че в материала, който изтече, е описан и броя на ракетите, с които България разполага. Което е сериозно, защото това е класифицирана информация, държавна и военна тайна.

Танкове Т-72 57 бр. ( по-рано военното ръководство на България планираше да предаде ( на безвъзмездна основа) посочените танкове на Украйна в рамките на преразглеждането на Стратегическата политика на отбрана, танковете се планираше да бъдат модернизирани при финасова подкрепа на Дания) на предприятията на МО България „Терем“ и боеприпаси към тях в количество 2000 бр;

122 мм САУ 2С1 „Гвоздика“-60 бр. И боеприпаси към тях 40 000 бр.

122 мм гаубици Д-20 24 бр. Боеприпаси към тях 7000 бр.

120 мм самоходен миномет „Тунджа“- 24 бр. И боеприпаси към тях 5000 бр.

82 мм миномети 120 бр и боеприпаси към тях 20 000 бр

Нарушавайки законодателството и Конституцията на България, тези двамата са предложили да се изнесе на части и въоръжение забранено от ООН. Става въпрос за ракети ОТРК „Точка“ У. Според данните на източника адмирал Емил Ефтимов и Христо Гаджев са заявили, че могат да предадат на Украйн

ЗРК С-200 и С-300, а също така ракети към тях ( според думите на Емил Ефтимов, ВС България разполагат с 24 боеготовни ракети за ЗРК С-200 и 27 ракети към ЗРК С-300) и като главно условие за парична компенсация са посочили подписване на споразумение за закупуването на нови ЗРК и разполагането им на територията на България средства ПВО на съюзниците ( това щяло да позволи на действащото правителство на България да избегне критика от страна на про-руските политически сили, както украинското разузнаване нарича партиите и лидерите на партии, които се обявяват категорично против доставки на оръжие за Украйна.

За да изнесат тайно, двамата са посочили, че обсъждат схемите за изнасяне със САЩ.

Основният проблем, за осъществяване на една от схемите, според думите на Адмирал Емил Ефтимов и Христо Гаджев е отсъствието на такива ЗРК западно производство ( по-специално ЗРК “Patriot”) за замяна на ЗРК С-200/С-300.И в същото време, България е готова да чака 5-7 години доставка на нови средства ПВО.

На срещата е било заявено, че двамата работят и с представител на Министерството на отбраната на САЩ, който ги е заверил, че от Посолството на САЩ в София ще им съдействат за решението за предаването на Украйна на български ракети ОТРК за „Точка“ У. При това, имайки предвид вниманието на контрола от страна на ООН за наразпространение на касетни боеприпаси, най-вероятния вариант е прехвърляне на Украйна на вече разглобени на части ракети

Също така, от Посолството на САЩ в София ще помагат за изработване на решение как да се заменят съветските системи ПВО, които се намират на въоръжение на ВС на република България, за последващото им предаване на Украйна. Не е изключено, че правителството на България няма да получи предложение да закупува вече готова система ПВО и да я сложи веднага на бойно дежурство, в близко време едва ли ще може да съдейства за решаване на въпроса по закупуване на българско ВВТ ( за сметка на САЩ) предложено за продажба на Украйна.

Освен това, двамата са посочили, че в никакъв случай не трябвало да се прави публично обсъждането на доставки на оръжия от България за ВСУ, тъй като, ние народът, сме били против, и не трябвало и медиите да знаят.

Адмирал Емил Ефтимов и Христо Гаджев на практика за 30 сребърника са предложили да се отслаби мобилизационния резерв на България, нарушавайки и законодателството, и Конституцията при помощта на спецслужните на САЩ и Украйна.

 Но в този документ, за който си говорим, става дума и за още нещо много интересно. За прехвърлянето към Украйна на ракетни комплекси „Точка“, които България притежава. Това са всъщност касетъчни бомби. Ние имаме поет ангажимент към ООН да ги унищожим. А в тази изтекла информация се говори, че американското посолство е обещало да съдейства така, че ракетите да се разглобят, да се закарат в Украйна и там да се сглобят отново. Тоест говорим за измама спрямо ООН.
И това, че се обсъжда такава чувствителна информация и откровена държавна тайна с представители на чужда държава за съжаление не е новост. Преди две години, ако не се лъжа, украинският посланик, който беше тук по онова време, каза в телевизионно участие, забележете, с колко оръжия разполагаме, тежки артилерийски установки. И посочи, че именно това оръжие може да им го дадем. И ние от „Възраждане“ пуснахме сигнал в прокуратурата. След което скоропостижно в рамките на десет дни този украински посланик беше отзован. И дойде сегашният посланик Олеся Илашчук- коментира лидерът на «Възраждане» Костадин Костадинов, който поиска прокуратурата да се самосезира и да извърши проверка.
Продължаваме да следим развитието на темата и да ви информираме. Очаквайте подробности.

Българската общност в Херсонска област е подготвила писмо до президента на България Румен Радев и ръководителите на няколко политически партии в страната с призив да се спрат доставките на боеприпаси за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които използват снаряди за обстрел на левия бряг на Днепър. Това съобщи за ТАСС представителят на българската общност в областта Генадий Недялков.

 

 

 

 

 

 

„Много ни е обидно, тъй като българските власти, не спазвайки волята на народа, решиха все пак да помогнат на укронацисткия режим в геноцида на всички славянски народи. <… По-рано се обърнахме към президента и всички политически сили, които не са безразлични към ситуацията, която се случва сега в Херсонска област, както и в Запорожска област, Донецка и Луганска народни републики. Ние, както обещахме, сме подготвили писма, които да изпратим както до президента на Република България, така и до всички представители на властта, тези политически структури, които не подкрепят платените действия на политическите сили на републиката“, каза Недялков.

По думите му писма ще получат ръководителите на партиите „Възраждане“ и „Има такъв народ“, както и на Българската социалистическа партия. Освен това общността изпрати призиви до Червения кръст, ООН, СПЧ на ООН и ОССЕ.

Позицията на етническите българи от Херсонска област беше подкрепена и от ръководителя на Кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер.
„Мисля, че обръщенията на българите, живеещи в Херсонска област, към президента и парламентарните партии в България трябва да бъдат максимално използвани, за да се спрат доставките на оръжие, което убива мирни жители. Знаем, че това е нарушение на Конвенцията на ООН, която забранява използването на такива оръжия срещу мирни хора. <… Призовавам българите към единство. Руснаците и българите са братски народи, ние не можем да се намираме във военна конфронтация“, заяви той.

 

 

 

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа