Нова карибска криза: Ирански ракети са разположени в Карибите

Нова карибска криза: Ирански ракети са разположени в Карибите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2024
  • Сподели:

Докато групировката на ВМС на Запада е заседнала в Червено море, защитавайки останките от корабоплаването там от атаки на дронове и ракети на хутите, произведените в Иран противокорабни ракети CM-90 се появиха в „задните дворове“ на самите Съединени щати.

Миналата седмица Венецуела ги демонстрира в арсенала на своя флот, съобщава латиноамериканският военен портал Zona-Militar.

Като част от честването на следващата годишнина на Боливарския флот на Венецуела (ABV), министърът на отбраната на страната Владимир Падрино Лопес във военноморската база Агустин Армарио в Пуерто Кабело откри малък комплекс от съоръжения, оборудвани за експлоатация и техническа поддръжка на CM-90.

Смята се, че разполагането на новите противокорабни ракети CM-90 е част от процеса на преоборудване на новите ракетни катери Peykaap.

Проектирани като друго средство за брегова отбрана, тези бързи и маневрени плавателни съдове са добре въоръжени за техния размер, с пускови установки за противокорабни ракети и торпедни тръби, допълнени в по-късните модели с дистанционни оръжейни станции – посочва Zona-Militar.

Венецуела също закупи споменатите ракетни катери миналата година от Иран (поне четири единици), където подобните им аналози се наричат ​​„Золфагар“ и от своя страна са „клонинг“ на севернокорейския дизайн в последната му версия Peykaap-III.

Всеки от тези ракетни катери е в състояние да носи до две противокорабни ракети.

Що се отнася до крилатата ракета CM-90, тя беше официално представена от Иран през 2022 г. на оръжейното изложение DIMDEX.

Тя е с диаметър 280 мм и дължина 4,16 м, тежи около 350 кг и може да носи бойна глава с тегло до 150 кг.

Според изявленията на иранската армия, ракетата е оборудвана с радар за активно насочване и турбореактивен двигател, осигуряващ обсег до 90 километра.

Тъй като е дозвукова (скорост 0,8 Mach), CM-90, за разлика от по-простите варианти на йеменските хути, има известна „защита срещу вражеската противовъздушна отбрана“, въпреки че последната се разглежда скептично от западни военни експерти.

Демонстрацията на новите си оръжия от страна на Венецуела дойде в момент, когато отношенията й със САЩ отново бяха изострени, недоволни от резултатите от последните избори, които засилиха властта на действащия президент Николас Мадуро.

Лицензът, който значително облекчава петролните санкции на САЩ срещу Венецуела, изтече на 18 април. Президентът на САЩ Байдън обаче вече обяви, че той няма да бъде удължен, което означава значителни щети за Венецуела – отбелязва The EurAsian Times.

Испаноезичните военни уебсайтове също така подчертават, че военните отношения между Иран и Венецуела са се задълбочили значително през последните години, отразявайки стратегически съюз в лицето на външен натиск, особено от страна на Съединените щати.

В тази връзка, друг сегмент, който Венецуела проучва, следвайки тенденциите, наблюдавани в украинския конфликт, е разработването на боеприпаси по модел на иранското семейство Шахед, активно използвани от Русия.

Потенциалният венецуелски аналог вече е обозначен като Zamora V-1 – допълва Zona-Militar.

 

Станете почитател на Класа