Нов арест за терористичната атака край Москва

Нов арест за терористичната атака край Москва
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.04.2024
  • Сподели:

Заедно с 12-ия подсъдим по делото за терористичната атака в Крокус Сити Хол Джумохон Курбонов е задържан неговият брат, съобщи за РИА Новости служител на общежитието, в което са живели братята.

По-рано Басманният съд на Москва арестува 20-годишния таджикистанец Джумохон Курбонов до 22 май по дело за терористична атака. Според разследващите той е осигурявал на съучастниците в терористичната атака комуникационни средства и пари за плащане на сметки.

 

 

„Той беше задържан с брат си“, каза служител на хостела.

Той добави, че братът на арестувания Курбонов не се е върнал в хостела и не знаят къде се намира.

Терористична атака в концертната зала Crocus City Hall в Красногорск край Москва беше извършена на 22 март: нападателите откриха огън с автоматично оръжие по хората в сградата и подпалиха залата. По последни данни загиналите са 145 души.

Четиримата извършители на терористичната атака - Далерджон Мирзоев, Муродали Рачабализода, Фаридун Шамсиддин и Мухаммадсобир Файзов, бяха задържани на 23 март в Брянска област. Руският президент Владимир Путин каза, че те са се опитали да избягат и са се движили към Украйна, където за тях е бил подготвен „прозорец“ от украинска страна за преминаване на границата. Наложени са им арести.

Според президента терористичната атака е извършена от радикални ислямисти. Директорът на ФСБ Александър Бортников отбеляза, че ислямистите сами не са могли да подготвят този терористичен акт, те са получили помощ. Той отбеляза, че първичните данни от задържаните потвърждават украинската следа, а руските разузнавателни служби смятат, че САЩ, Великобритания и Украйна стоят зад терористичната атака.
Ръководителят на Росфинмониторинг Юрий Чиханчин каза, че финансирането на терористичната атака е станало чрез множество финансови организации, използващи криптовалута, и в това са участвали граждани на няколко държави.

Станете почитател на Класа