Договорът с олигарсите е разтрогнат: Икономист обясни взетето от Путин решение срещу либералите

Договорът с олигарсите е разтрогнат: Икономист обясни взетето от Путин решение срещу либералите
  • Публикация: 
  • Дата:  
    29.04.2024
  • Сподели:

Кремъл е прекратил дългогодишно споразумение с либералите, каза икономистът Хазин. Той смята, че Путин е взел решение срещу тази част от руския елит.

 

 

 

Либералната олигархия на Русия е загубила съгласието си с властите, убеден е икономистът Михаил Хазин. Той смята, че руският президент Путин е взел решения срещу либералите.

„Всичко показва, че Путин е нарушил споразумението си с могъщата група либерали и сега за него няма пречки да развива Русия по нов начин, тоест без да взема предвид мнението на Запада, както беше в случая с мнозина преди години“, каза Хазин, говорейки на дискусионната платформа на клуб „Улицата на истината".

 

Какво има предвид той?

Олигарсите избягаха в чужбина

 

Сега населението на страната наблюдава с изненада падането на редица олигарси. Вижте само случая с "Макфа", една от водещите компании за производство на тестени изделия, всъщност най-големият бизнес.

Някога тя е създадена от бившия депутат от Държавната дума Вадим Белоусов и бившия губернатор на Челябинска област Михаил Юревич. Сега и двамата се укриват в чужбина, срещу тях са образувани наказателни дела, в които фигурират корупционни суми за милиарди рубли. А "Макфу" всъщност национализира държавата.

И има много такива примери през последните две години: различни видове „макаронени“, „рачешки“, „мебелни“ царе са „раздадени“. В най-добрия (за тях) случай успяват да избягат в чужбина. В най-лошия, пак за тях, попадат зад решетките и ги грозят многогодишни присъди или вече са ги получили.

Това затягане на гайки явно е инициирано от Кремъл. Да не кажа, че цялата руска олигархия беше атакувана, но значителна част от нея. При това именно тази, която обикновено се класифицира като либерален елит.

 

Кремълски кули

 

В кулоарите се говори, че „Кремълските кули“ сега се люлеят. Политолозите смятат няколко от тези „кули“ за стълбовете на властта в Русия.

Това е група служители по сигурността и държавници, които някога са довели Владимир Путин на власт. А либералите са западници, които винаги са били ориентирани към колективния Запад и са на власт от времето на Елцин.

Така че от създаването на специалната военна операция процесите на борба между силовите структури и западняците рязко се засилиха, смятат политолозите. И икономистът Михаил Хазин също.

 

 

Западниците бяха разделени на няколко лагера; тяхната „кула“ по същество рухна. Либералната част от тях, която разчиташе на вечни облаги от Запада, вече бяга от Русия. Чубайс е типичен пример за този елит.

„Това са Вашингтонски и Лондонски групировки, но това е по-скоро част от лондонската, която работи в тясно сътрудничество с Китай. Има и национални диаспори. Има азербайджански, арменски, еврейски и узбекски...."

"Ние познаваме добре някои представители, но като цяло, ако не ги разделим допълнително, все още имаме три големи елитни групи. Те бяха в състояние на нестабилно равновесие за много дълго време, но не толкова, че да бъдат съборени. Патриотичната група се усили, но не толкова, че да смаже западниците, скоро ще видим резултата, ще изчака до май“, каза Михаил Хазин в разговор.

Ще падне ли Кремъл в резултат на разхлабването на кулите? Малко вероятно, казват политолозите. Вероятно ще се засили. Несиловият блок на олигархията и министрите са изправени пред прост избор: или си с руската държава, или си купуваш билет до Лондон.

Много от тях са доста патриотични и предпочитат да променят поведението си и да започнат да помагат на страната във възможно най-голяма степен.

Защо се случи това?

Михаил Хазин е убеден, че ключовият фактор, изиграл роля в началото на „офанзивата“ на Путин срещу либералите и олигарсите, е именно началото на специалната военна операция. Или по-точно санкциите, въведени в отговор на решителните действия на Русия от Запада.

Факт е, обяснява икономистът, че от началото на 2000-те либералите в Русия не само разчитат на западните инвестиции, но и активно лобират за тях. И не пуснаха никой друг. Включително публичните инвестиции и активното влияние на държавата върху икономиката на страната.

Въпреки това, след началото на специална операция в Украйна и въвеждането на строги санкции, Западът сам изби от ръцете си мощен лост за влияние върху страната ни - потокът от инвестиции (милиарди долари и евро), върху който олигарсите а либералните чиновници седяха и се хранеха.

Няма западни инвестиции - няма нужда от олигарси. Кремъл бързо направи това просто заключение и се пренасочи към инвестиции от Изток и вътрешни инвестиции.

Либералните олигарси загубиха властта и въобще всякакъв смисъл за Русия. Политолозите предполагат, че Путин отдавна е искал да направи това и просто е чакал подходящия момент. И той дойде.

Същото споразумение

Русия е живяла на базата на споразумение между олигархията и властта през цялата си съвременна история. Михаил Хазин настоява, че когато Владимир Путин дойде на власт, той е бил принуден да сключи това споразумение с олигарсите и либералите.

Същността на споразумението беше следното: олигарсите не се намесват във властта, правителството не оказва натиск върху икономиката и почти без да се намесва в нея, позволява на олигарсите да печелят колкото искат.

Това споразумение беше нарушавано няколко пъти през последните 30 години. Но не и от Кремъл. Да си спомним случая с ЮКОС - тогава олигархът Михаил Ходорковски* активно се изкачи на власт, като по този начин наруши стари споразумения.

Човек може също да си спомни Борис Березовски и други личности, които се мотаеха наоколо при стария президент Борис Елцин, който почти унищожи Русия. Как са завършили подобни нарушения на договора е добре известно.

Сега Кремъл сметна това споразумение за напълно ненужно и го разкъса. И нищо няма да излезе от това на руската държава: споразумението с олигархията напълно е отживяло своето.

Ще паднат ли кулите върху кабинета?

На фона на процесите, протичащи около Кремъл, формирането на нов кабинет на министрите изглежда много интересно. В навечерието на новата инагурация на Владимир Путин правителството на страната ще бъде принудено по закон да подаде оставка, след което ще бъде сформирано отново.

Много експерти са убедени, че оставката на правителството няма да бъде формална и кабинетът на министрите ще бъде изправен пред големи промени. Включително във връзка с всичко по-горе и дълбоките процеси в руската държава.

Министерските постове, сигурен е Михаил Хазин, ще бъдат преразпределени поради промененото влияние на силовите групи.

„Функционирането на всяка от тези групи е изградено на феодален принцип и поради тази причина е лесно контролирано: васалът на моя васал не е мой васал", заяви той.

" Всеки човек в групата на властта има свой собствен господар, който трябва да се подчинява. „Задачата е да се контролира някакъв ресурс. Защо броят на чиновниците се е увеличил три пъти в сравнение с СССР, въпреки че тяхната функционалност е намаляла рязко? Защото това са представители на властови групи, които контролират парите“, казва Хазин.

Мнозина предричат оставката на финансовия блок на кабинета на министрите, който представлява именно либералния елит. Това включва редица министри и ръководителя на Централната банка Елвира Набиулина

„Ако говорим за смяна на елита, ако говорим за това, че се нуждаем от икономически растеж, тогава изчезването е неизбежно дори не на конкретни фигури, а на определен тип фигури“, казва Хазин.

Не само някои от кремълските елити са недоволни от финансовия блок. Обикновените хора виждат всичко прекрасно. Всички грешки, цялото угодничество на Запада, всички либерални неща са абсолютно на повърхността и бяха напълно разкрити още със започването на спецоперацията в Украйна и строгите западни санкции.

„Заради факта, че повече от 300 милиарда долара руски валутни резерви бяха замразени на Запад и приходите от тях сега се използват за оръжия и снаряди срещу Русия, и двамата герои, Силуанов (настоящият министър на финансите) и Набиулина, трябва да бъдат уволнени“, каза колумнистът Юрий Пронко в авторското предаване „В крайна сметка“.

* Михаил Ходорковски е признат от руското Министерство на правосъдието за чужд агент.

 

 

 

Източник: ТАСС ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа