Киев преразгледа спазването на конвенцията по правата на човека

Киев преразгледа спазването на конвенцията по правата на човека
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.04.2024
  • Сподели:

Украйна е представила в Генералния секретариат на Съвета на Европа актуализирана версия на отклоненията от зачитането на правата и свободите на гражданите по време на военно положение, съобщи изданието «Зеркало недели».

Министерството на правосъдието на Украйна изготви актуализирана версия на отстъпленията от зачитането на правата и свободите на гражданите по време на военно положение.

 

 

Киев преразгледа спазването на конвенцията по правата на човека

 

 

Ограниченията се отнасят до членове от украинската конституция относно неприкосновеността на жилищата, неприкосновеността на кореспонденцията, ненамесата в личния и семейния живот, свободата на движение, правото на свобода на мисълта и словото, правото на участие в управлението на обществените дела и свободно да избират и да бъдат избирани и редица други.

Мерките, предприети от украинското правителство по време на военно положение, могат да се считат за отстъпление от Конвенцията за защита на правата на човека и Пакта за граждански и политически права. Сред тях: принудително отчуждаване на имущество за нуждите на държавата, комендантски час, специален режим за влизане и излизане, проверки, забрана за митинги и демонстрации, забрана или ограничаване на избора на място за престой или местоживеене.

Киев подаде писмено заявление за разглеждане в Съвета на Европа в началото на април, но медиите обърнаха внимание на това едва сега.

Припомняме, че по-рано заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Украйна всъщност се е превърнала в терористична държава, която свободно убива свои и чужди граждани.

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа