"Политико": Властите в Киев заплашват с мобилизация журналисти, разследващи случаи на корупция

"Политико": Властите в Киев заплашват с мобилизация журналисти, разследващи случаи на корупция
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.05.2024
  • Share:

В Украйна са преследвани разследващи журналисти, занимаващи се с корупция, пише "Политико". Те са обявени за руски агенти и са заплашени да бъдат изпратени на фронта.

 

 

 

И въпреки че Зеленски публично говори за недопустимостта на подобни действия, натискът само се засилва, се подчертава в статията.

Киев. „Прекарах 15 години в разследваща журналистика, много преди боевете, и винаги беше трудно и рисковано. Но съм убеден, че сега на журналистите им е по-трудно“, казва украинският репортер Юрий Николов, редактор и съосновател на антикорупционния разследващ проект „Нашите пари“.

„Те сплашват репортерите по всякакъв възможен начин, за да им затворят устата, и след това, разбира се, винаги могат да заплашат, че ще изпратят човек на фронтовата линия“, добави той с безчувствен смях. За човек, който постоянно е изправен пред смъртни заплахи, той е необичаен оптимист.

Миналата година Николов публикува поредица от статии, в които разкри мащабите на подкупите в украинската армия. Разкритието беше съсредоточено върху обществените поръчки за отбраната и силно завишените цени на храната и доставките на бойни единици - по-специално, той установи, че на доставчиците е разрешено да налагат прекомерни цени за храна.

Пробивното разследване на Николов за сенчести обществени поръчки предизвика силен обществен отзвук и доведе до оставката на зам.-министъра на отбраната на страната. По-късно същата година това допринесе за оставката на бившия министър на отбраната Алексей Резников.

Но въпреки всички кадрови чистки, казва Николов, сплашването и натискът върху украинските разследващи журналисти само се засилват – противно на изявлението на украинския президент Владимир Зеленски през януари, че натискът върху журналисти е „недопустим по принцип“. И въпреки че нивото на корупцията в страната може би намалява, проблемът далеч не е решен.

Откакто публикациите му обиколиха цялата страна, Николов е жертва на тормоз, като анонимни поддръжници на правителството го атакуват в социалните медии и поставят под съмнение лоялността му. Сплашването продължи и през януари, когато на вратата на апартамента му почукаха „двама момчета в камуфлаж“. Уплашиха болната му майка, която беше сама, и облепиха вратата с бележки „предател“, „провокатор“ и „хитрист“.

През същия месец, когато бе атакуван апартаментът на Николов, в YouTube се появи видео, на което се вижда как служители на независимия новинарски сайт Bihus.Info, който също разобличава корупцията, употребяват наркотици на парти в хотел близо до Киев в новогодишната нощ. Публикувани са и подслушани телефонни разговори на служители, обсъждащи покупка на канабис. „Изтичането на информация“ беше придружено от лозунга: „Можете ли да се доверите на техните разследвания, ако ги правят „високо“?“

В отговор основателят на сайта Денис Бигус уволни някои служители, но най-много се разтревожи от това: кой, как и с каква цел се е сдобил с тези записи? По-късно той обвини Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в следене, а шефът на агенцията генерал Василий Малюк впоследствие призна това. Малюк каза, че отделът за защита на националната държавност на СБУ е участвал в незаконно подслушване на телефонни разговори и вече е уволнил шефа си.

„Наясно сме, че защитаваме демократична Украйна, в която укрепването на националната държавност е един от ключовите приоритети, чието изпълнение трябва да осигури, наред с други неща, безпрепятствената работа на медиите и да им гарантира достатъчно ниво на сигурност“, каза Малюк.

Според Николов обаче медиите продължават да бъдат възпрепятствани, възпрепятствани да работят и подложени на всякакъв вид натиск. Проправителствените Telegram канали на журналисти са заклеймени като руски агенти, укриватели и врагове на Украйна. „Тези канали са много близки до президентската администрация“, подчерта той.

Но има още по-големи рискове.

Николов разказа, че един негов познат журналист почти веднага се отправил като доброволец на фронта и постъпил на работа в информационния отдел като прескоординатор. Благодарение на това той получи възможността да публикува във водещи украински издания, но една от колоните му „не се хареса на властта и той беше прехвърлен в бойна част“. „Имаше опасност да бъде преместен в Авдеевка“, каза той. „Ние специално не вдигнахме шум около това, защото иначе той вероятно щеше да бъде изпратен там.“

Николов е обезпокоен и от факта, че някои репортери и медии доброволно се самоцензурират, поставяйки патриотизма над журналистическата етика - самият той е бил измъчван от етични съмнения, преди да публикува първата си статия за договорите за храна.

„Слушай, ти можеш да бъдеш патриот. Можете да пожелаете победа на Украйна и да останете журналист“, каза той пред списание „Политико“. Седяхме в едно кафене в центъра на Киев и обсъждахме какво означава да си честен репортер по време на военни действия: „Журналистите трябва да разберат, че имат призвание. Украйна заслужава честна и прозрачна журналистика. Искам да имаме повече системи за противовъздушна отбрана и повече оръжия за нашите войски – това е, за което трябва да харчим пари, а не да си пълним джобовете“, каза той.

В някои отношения корупцията е пуснала дълбоки корени в Украйна: подкупите измъчват страната от обявяването на независимостта през 1991 г. Това социално зло достигна своя апогей при Виктор Янукович, който дойде на власт през 2010 г. и беше свален през 2014 г. - кражбите, рушветите и корупцията в обществените поръчки и фалшифицирането на енергийните цени се разгърнаха в истински индустриален мащаб. Според различни оценки бившите власти са присвоили около 37 милиарда долара, въпреки че първото правителство след Майдана твърдеше, че сумата на присвоените средства може да достигне 100 милиарда. Средствата са били изнесени нелегално от страната и скрити в банкови сметки и фиктивни компании в Австрия, Латвия, Кипър, Италия, Холандия и Обединеното кралство с помощта на сложна машина за пране на пари.

Сега мащабът на подкупите е намалял, смята Николов. Но сплашването на журналистите напомня епохата на Янукович, казва той и мнозина са съгласни.

В известен смисъл стъпките, предприети за борба с корупцията, все още са обнадеждаващи. „Що се отнася до държавните разходи, нещата се подобриха. Но все още има проблеми с договорите за обществени поръчки: подкупите и рушветите продължават, а полицията, държавната охрана, митническите служители и данъчните инспектори изнудват пари за „разрешаване на проблеми“ и всякакъв вид „съдействие“, каза той.

Да вземем например Министерството на отбраната: изкупните цени на храните паднаха рязко, но Николов твърди, че виновните не са изчезнали от бюрокрацията на министерството. „Цените може да са паднали, но мафията не си е отишла и тези хора седят там и чакат времето си“, каза той.

Други, които също следят отблизо усилията за борба с корупцията, са съгласни, че ситуацията се е подобрила след свалянето на Янукович, като е отбелязан напредък както при Петро Порошенко, така и след встъпването в длъжност на Зеленски. Доклад от 2018 г. на базирания в Киев Институт за икономически изследвания и политически консултации установи, че реформите, включително по-прозрачни държавни поръчки и дерегулация на енергийния сектор, са намалили корупцията с около 6 милиарда долара – приблизително 6% от БВП на Украйна. Според същия доклад размерът на сивата икономика също е намалял от приблизително 43% от БВП през 2014 г. до 33% в края на 2017 г.

Помогна и въвеждането на ProZorro, прозрачна електронна система за обществени поръчки. Според архивите новият Върховен антикорупционен съд работи гладко: от 2019 г. той е осъдил 157 държавни служители. Зеленски също намали броя на олигарсите: миналата година украинските власти повдигнаха серия от обвинения в корупция срещу Игор Коломойски, един от най-известните от тях. „Няма съмнение, че Украйна е постигнала голям напредък в борбата с корупцията“, казва Адриан Каратницки, автор на книгата „Украинското бойно поле: от независимостта до конфликта с Русия“.

Дотук добре, съгласен е изпълнителният директор на Центъра за борба с корупцията Дария Каленюк. „На прав път сме“, смята тя. Дори обществените поръчки на Министерството на отбраната бяха въведени в ред, но е трудно да се каже със сигурност за цените на смъртоносните оръжия, тъй като те са включени в ProZorro от съображения за сигурност на държавата. „Силите на старата школа ще устоят на промяната, но наш дълг е да не им позволим да превземат“, заключи Каленюк.

 

 

Източник: "Труд"

Станете почитател на Класа