Захарова: Посещението на Путин в Китай е съдбоносно за бъдещето на цялата планета

Захарова: Посещението на Путин в Китай е съдбоносно за бъдещето на цялата планета
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.05.2024
  • Сподели:

Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай се превърна в съдбоносна стъпка, определяща бъдещето на цялата планета, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Това (посещението на Путин в Китай) е перспектива за бъдещето: не за една година, не за две и не за три. Това са съдбоносни стъпки, които ще определят бъдещето не само на нашия регион, но и на цялата планета", каза Захарова в ефира на телевизионния канал ТВЦ.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано на 32-та асамблея на Съвета по външна и отбранителна политика, че посещението на Путин в Китай потвърждава, че руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство надхвърлят традиционните междудържавни съюзи от предишната епоха, допълва БТА. "Те продължават да играят ключова роля за поддържането на международната сигурност и балансираното развитие на света", каза Лавров.

Русия и Китай се очаква да подпишат "в близко бъдеще" договор за газопровода "Силата на Сибир-2", който ще пренася руски газ за азиатската държава, обяви преди два дни вицепремиерът Александър Новак пред агенция "Интерфакс".

Москва води от години преговори с Пекин за газопровода, чийто капацитет възлиза на 50 милиарда куб. м. Той трябва да пренася газ от находищата на полуостров Ямал до Китай през Монголия.

Новак бе част от официалната делегация, която руският президент Владимир Путин водеше със себе си в Китай, за разлика от шефа на "Газпром" Алексей Милер, който отсъства. Той изтъкна, че Москва и Пекин работят и по други проекти.

"Силата на Сибир-2" стана проект от критично значение за Русия след загубата на европейския пазар заради руската инвазия в Украйна.

От своя страна Путин заяви, че Русия обмисля да построи и нов петролопровод, който да върви паралелно на "Силата на Сибир-2".

Станете почитател на Класа