Reuters с голяма бомба за Путин и войната в Украйна

Reuters с голяма бомба за Путин и войната в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.05.2024
  • Сподели:

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е готов да преговаря за прекратяване на огъня и замразяване на войната в Украйна по съществуващата фронтова линия. Той вярва, че по този начин може да "продаде“ победата на народа си, пише Reuters, като се позовава на източници.

"Путин може да воюва, колкото е необходимо, но е готов и за прекратяване на огъня – замразяване на войната“, уточнява един от събеседниците на медията.

Лидерът на Кремъл е споделил пред малка група съветници, че е разочарован от "опитите на Запада да се намеси в преговорите“ и решението на украинския президент Володимир Зеленски да изключи подобна възможност, допълват трима други източника на медията.

Според събеседниците на агенцията, Путин иска да използва сегашната "инерция“ на Русия, за да остави войната зад себе си, пише "Фокус". 

Той смята, че съществуващите "постижения“ във войната са достатъчни, за да "продаде“ победа на руснаците. Освен това той така разбира, че по-нататъшните печалби ще изискват национална мобилизация и това ще доведе до спад в рейтинга му.

Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-недоволни руски ветерани ще се завръщат в Русия, създавайки напрежение в обществото.

В същото време събеседниците казват, че настояването на Путин всякакви постижения на бойното поле да бъдат залегнали в споразумението не подлежи на обсъждане.

"Путин ще каже, че – ето, ние победихме, че НАТО ни нападна, а ние запазихме суверенитета си, че имаме сухопътен коридор до Крим“, казва един от събеседниците.

При липса на прекратяване на огъня Путин иска да завземе колкото се може повече украинска територия, за да увеличи натиска върху Киев. Той очаква, че предимството на Русия по отношение на броя население ще му позволи да поддържа размера на армията си без мобилизация.

"Русия ще продължи напред“, уверява източникът.

Събеседникът е уверен, че Путин бавно ще завладява територии, докато Зеленски не предложи войната да се спре. Също така ръководителят на Кремъл е уверен, че Западът няма да предостави на украинската армия достатъчно оръжия и това ще подкопае морала на хората.

 

Станете почитател на Класа