Очаква се визита на Володимир Зеленски в Испания

Очаква се визита на Володимир Зеленски в Испания
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.05.2024
  • Сподели:

Украинският президент Володимир Зеленски е напът да направи важно пътуване до Мадрид за среща с испанския премиер Педро Санчес, съобщи Би Би Си и News.bg.

Лидерите трябва да се срещнат по обяд местно време (10 ч.), последвано от пресконференция, според съобщение от кабинета на испанския премиер. Испанският крал Фелипе VI ще посрещне президента Зеленски в двореца. Крал Фелипе и кралица Летисия ще са домакини на вечеря в чест на своя гост, съобщи кралското семейство.

Визитата бележи първото официално пътуване на президента Зеленски до Испания от встъпването му в длъжност през 2019 г. Първоначално Зеленски планираше да посети Мадрид в средата на май, но пътуването беше отложено поради руска военна офанзива в района на Харков, както ни напомня AFP.

По време на неотдавнашна сесия на испанския парламент премиерът Санчес разкри, че Мадрид и Киев са на ръба на подписването на двустранно споразумение за сътрудничество. Пактът ще има за цел да задълбочи икономическите, социалните и институционалните връзки между двете нации.

„Веднага щом обстановката на фронта позволи, ще подпишем споразумение с Украйна за засилване на сътрудничеството между нашите страни“, каза министър-председателят.

Посещението не само символизира укрепването на отношенията между Украйна и Испания, но също така подчертава международната подкрепа, която Украйна продължава да получава на фона на продължаващите предизвикателства.

 

Станете почитател на Класа