Георги Градев се обърна срещу Бербатов: Хората му са компрометирани!

Георги Градев се обърна срещу Бербатов: Хората му са компрометирани!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.01.2024
  • Сподели:

"Хората, които не ми допадат от редиците на екипа на Бербатов, са ясни. Става дума основно за Николай Жейнов, който е много деструктивна личност и навсякъде, където ходи, сее раздори. Такива хора нямат място в българския футбол, доказан интригант. Щом се държи такъв човек, значи и останалите са такива", заяви спортният адвокат и кандидат за президент на БФС - Георги Градев.

"По приятелите ще ги познаеш, както се казва. Бербатов посочи и хора като Мишо Мадански и Светльо Петров, които трябва да бъдат държани далеч от българския футбол. Най-малкото Мадански е единственият, който досега е бил хващан с чанта с пари за уреждане на мачове. Това е факт, който не може да се промени. Няма как да твърдим, че с времето се е променил. Той няма как да е част от промяната, особено имайки предвид, че е над 60-годишен. Тези хора не ме убеждават, че ще се случат кардинални промени", каза още юристът.

"Компрометацията сред екипа на Бербатов е по-скоро на отделни личности и ме притеснява, че той ги държи там. Намирам това за обезпокоително и това му носи негативи сред клубовете. Доста от тях дойдоха при мен и ми казаха: "Кандидатирай се ти, защото не вярваме на Бербатов!", сподели Градев.

Той дискутира и казуса около определянето на дата за нов Конгрес на централата.

Юристът сподели, че няма да е в полза на сегашното ръководство на футболната централа да отлага нещата, тъй като това може да доведе до нови сцени на напрежение в страната.

"Да, Боби Михайлов е обжалвал отказа на Търговския регистър за обявяване на датата на Конгреса през март - това е напълно стандартна процедура. Това е бърза процедура, охранително производство, което обикновено отнема около седмица, за да се излезе с решение и то ще е окончателно. До 10 дни най-много ще знаем за какво става въпрос.

Според мен има по-голяма вероятност отказът да бъде потвърден, тъй като няма как в този вид документите да бъдат приети.

Не разбирам защо подписът на Петър Величков липсва, при положение, че той има огромното желание да го сложи. Защо не го търсят, за да се подпише, а трябва той да ги търси? Защо не изпращат протокола на Величков - защото е от лагера на Бербатов ли?

Друго нещо е, че подписите са поставени на един хвърчащ лист и не е ясно за кое решение са били сложени, това са елементарни неща. Михаил Касабов е бил избран за председател на събранието, а след това не е написано отдолу на протокола, че той е такъв. Това са елементарни неща, които са били оплескани още на момента. Единственият начин тези документи да минат е, ако някой се обади. Това обаче не е фатално, тъй като има достатъчно време, за да се свика ново събрание и да се обяви отново датата, когато всичко вече ще бъде направено по целесъобразен начин. Такива грешки надали обаче са случайни, тъй като представляващият адвокат на БФС е кадърен човек. Бута се всячески Конгресът да се отложи и да не е на 15-ти март, защото Борислав Михайлов няма собствен кандидат. Вчера той е заминал на Малдивите. Явно е свършил добре работата, щом си позволява такива почивки", каза още Георги Градев.

"Сигурно е, че Михайлов няма кандидат. Наскоро се говореше за Красен Кралев, но той се оттегли, тъй като щеше да бъде посочен с пръст от цялото общество. Никой не желае да си навлича такива негативи, обвързвайки се с шайката на Михайлов. Автоматично би се превърнал такъв човек в персона "нон грата" пред обществото и 10 години напред няма да успее да се отърси от черната точка в досието си.

Не мисля, че Михайлов е в състояние да натиска клубовете. Механизмите бяха основно политически и през кметовете. Сега обаче моята информация е, че политическите сили няма да се месят в тези избори, особено имайки предвид, че на доста места управата се смени. Най-вероятно за първи път в историята на българския футбол ще има честни избори, доколкото това е възможно, разбира се.

От друга страна, виждам много млади хора в редиците на клубовете, които не се дават срещу една софра и три топки, както досега. Клубовете се гледат един друг - ако има ядро от млади, които да гласуват за промяната, то и по-старите ще последват. Всички виждат, че 18 години стигат", сподели пред "Нострабет" адвокатът по спортно право.

"Въпросът е не само да се вземе управлението, а да се изгради работещ механизъм, така че всички гледат в еднаква посока. Не виждам особени различия между кандидатите до момента. Ако се нароят още 10 кандидати, пак визията няма да е различна. Въпросът е как ще се работи, а не кой ще управлява. Това е причината да се отделя от екипа на Бербатов, тъй като нямам доверие на част от хората в него. Не смятам, че този екип ще може да се справи. Когато изляза с моите кандидати за управителен съвет, ще видите бързо разликата", заяви категорично Градев.

"Има опасност от отлагане на конгреса, но тя няма да е здравословна за сегашното ръководство. Ако се влезе в календара със следващите контролни срещи, може да се стигне до батални сцени, както тези по време на мача с Унгария. Това не е добре за цялата държава. А това неминуемо ще се случи, ако Борислав Михайлов продължава с неговите номера.

Първата промяна в краткосрочен план е задължително да създадем нова правна уредба. Всяка една къща има нужда от основи - правилата на работа на футболния съюз и правилното им прилагане. Това означава да се сменят всички зонални и областни ръководители, както и пълна чистка на съдийството. Ако бъда избран, мога да гарантирам, че една група съдии няма да довършат сезона в елита. Те просто ще забравят за футбола завинаги в момента, в който вляза в БФС.

Не е важно дали има подготвени кадри, които да влязат на техни места. Важното е да има млади хора, които искат да се развиват и да имат морал. От грешки никой не е застрахован, и аз ще правя такива, и те ще правят, и клубовете ги правят. Няма безгрешни хора никъде по света.

Въпросът е клубовете да са наясно, че те не са нарочни. Давам пример - отива съдия в малък град в Северна България и свири безобразно. Собственикът на клуба го пита след мача защо му е "отрязал главата". Съдията казва: "Съжалявам много, но ме пратиха от зоналния съвет и ми казаха, че ако не ти отрежа главата, спирам със съдийството на секундата". Това са нещата, с които трябва да приключим на секундата и гарантирам, че ще се случи.

В дългосрочен план - азбучна истина е, че ако клубовете не се обединят, то никой няма да оцелее и всички ще фалират. Няма и как да се влезе в рамките на финансовия феърплей. Имам усещането, че за този феърплей БФС си затваря очите постоянно, за да може после клубовете да гласуват за него. При мен обаче нещата няма да стоят по този начин.

Клубовете ще имат само един избор - да се обединят в професионална лига и да започнат да действат като самостоятелни акционерни дружества. Ако по отделно продължава борбата, ще има фалирали. Докато не се създаде продукт, който да носи приходи на клубовете, няма как да се получи нищо. Тук е моментът и да спомена, че концепцията с телевизионните права също трябва да се ревизира напълно. Виждаме една компания, която печели милиони, а през това време дава трохи. Те дават 7 милиона, а печелят над 100 милиона.

Пропорцията е напълно сбъркана и още от следващото лято това възнамерявам да се промени. Имам предвид, че няма и значение как завърши настоящия сезон, защото ще се даде шанс на един по-широк кръг от клубове да са част от професионалния футбол. Начинът да имаме професионален футбол минава през представянето на банкова гаранция от всеки един клуб пред БФС. Тимовете, които могат да представят такава, ще играят в елита, другите - евентуално във второто ниво, ако има такова. Има вариант и да няма такъв. Продуктът, който ще покажем, ще бъде печеливш и ще заимстван от опита на западните ръководители, където има и българин, чийто ноу-хау обаче не се ползва по никакъв начин. Нашият екип обаче ще го използва.

Настоящите клубни собственици няма да имат избор и ще трябва да влязат в новото сдружение. Така или иначе БФС прекратява отношенията си с клубовете и ги прехвърля в отделна лига. Който иска да играе, ще трябва да се съобрази. БФС е сдружение с нестопанска цел - има конфликт на интереси той да е регулатор и бенефициент от продукта си. Няма как да бъде. Това е орган, който трябва да развива масовия спорт и футбол за обществена полза. Дейността му не е свързана с управление на професионалните клубове. По отношение на българите сме на едно и също мнение с Венци Стефанов - нужни са строги правила, за да се развива родния футбол. Под строги правила нямам предвид забрани и задължения.

Аз съм привърженик на поощрителните методи - поощрение на българското. Една от забранителните мерки ще е свързана с чужденците във втория ешелон. Говоря за хора от страни извън ЕС, тъй като другите не можем да ги спрем. Друга мярка е свързана с компенсациите, които се плащат за изграждането на млади футболисти.

Ако клуб от втория ни ешелон вземе камерунец на 21 или северномакедонец на 18, няма да се дължи компенсация, защото си клуб от 4-та категория, според класациите на ФИФА. Ако вземеш обаче българин от български клуб, на сходна възраст, трябва да дадеш 30-40-50 хиляди. Това спъва развитието на родните кадри. В тази посока ще се работи твърдо - да се налага българското. Моята концепцията е заимствана с унгарската, която виждаме, че ниже успехи през последните години. Топлата вода е измислена, ние само трябва да я приложим по правилен начин. Нужна е здрава работа и твърдост", завърши Градев.

Станете почитател на Класа