×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

Съдът не разгледа жалбата на Цветан Василев за задържането му

Съдът  не разгледа жалбата на Цветан Василев за задържането му
  • Публикация: 
  • Дата:  
    12.09.2014
  • Сподели:

СГС остави без разглеждане жалбата на Цветан Василев срещу искането на прокуратурата за процесуална принуда и задържане под стража за 72 часа.

Според съда, към момента Цветан Василев не е лишено от свобода лице и жалбата е преждевременно подадена и в този смисъл недопустима.

Драмата в КТБ започна през юни, когато банката беше поставена под особен надзор заради невъзможността да изпълнява своята дейност като финансова институция. Последваха противоречиви изявления от страна на регулатора в лицето на управителя на Българската народна банка Иван Искров, който първоначално твърдеше, че от КТБ липсват значителни суми. Впоследствие се оказа, че тази информация не отговаря на истината, което нанесе сериозен удар върху имиджа на централната банка.

На 28.07.2014 г. задочно прокуратурата обвини за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай Цветан Василев. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова и Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. В същия ден за Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система (ШИС). Той беше обявен за издирване и в информационната система на Интерпол.

Адвокатът на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев - Константин Симеонов вече заяви, че ще поиска промяна на мярката за неотклонение на банкера, за да може Василев да се върне в България. Това трябва да стане, така че да не се пречи на самото дело. "Всички, които бяха обвиняеми по случая, са вече навън. По тази причина искаме промяна на мярката за неотклонение", подчерта защитникът на Василев. До момента действително в ареста не остана нито един от първоначално задържаните четирима души. По последни данни Василев се намира в Сърбия.

Все още не са ясни резултатите от проверката на КТБ, която трябва да установи какви са действителните липси в банката. В същото време главният прокурор Сотир Цацаров излезе с инициатива по КТБ, с което предизвика недоумение сред мнозинството икономисти и финансисти. Те са единодушни, че това не влиза в неговите компетенции.

В същото време един от основните акционери в КТБ - Оманският държавен резервен фонд, обяви намерението си да работи за разрешаването на проблемите в банката. Президентът на фонда Дарвиш Ал Балуши не разкри подробности за спасителния план, но подчерта: "Самата банка няма никакви проблеми, свързани с финансовия й статут, активите или представянето й. Те са свързани с правителството и регулаторите в страната".

На фона на неизвестността около КТБ, която преди кризата беше четвъртата по големина финансова институция в България, се засилва недоволството сред вложителите в нея. Хиляди клиенти на банката почти всяка седмица излизат по улиците в големите градове и протестират срещу бездействието на властите. В София протестиращите се събират пред сградата на БНБ. Очаквайте още подробности.

Станете почитател на Класа