6994 са старите автобуси у нас

Станислав Савов

1107 фирми разполагат с 6994 автобуса на възраст над 15 години, за които има издаден лиценз за вътрешни превози. Това съобщи вчера за „Класа“ Володя Киров, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Той обяви, че заради тежката катастрофа край Ямбол на 28 май, при която починаха 17 души, е разпоредил допълнителна проверка на изправността на всички стари возила от обществения транспорт на възраст над 15 години. В момента в българското и европейското законодателство няма изискване за експлоатационния срок на возилата. Киров припомни, че при приемането на Закона за автомобилните превози през 2005 г. Министерският съвет предлагаше да има подобно ограничение. Текстът тогава гласеше: лиценз за превоз на пътници да се издава само за возила до 9-годишна възраст, ако изпълняват дейността си на територията на страната, и 5 години, ако е за международни пътувания. В крайна сметка депутатите го отхвърлиха и приеха автобусите да минават през технически преглед на всеки 6 месеца, а шофьорите да се явяват на психотестове през три години.
„За да не се стига до подобни инциденти, както на 28 май, 4 екипа на „Автомобилна администрация” заедно с полицаи от Областната дирекция на МВР във Враца направихме специална проверка на техническото състояние на автобусите, които имаха курсове от града до околните местности, заради различните прояви по отбелязването на Деня на Ботев“, каза още Киров.
Междувременно вчера от Съюза на българските автомобилисти и Асоциацията за квалификация на автомобилистите излязоха с декларация, в която се изразява безпокойство от изнесените факти за формалното провеждане на техническите прегледи на возилата и купуването на шофьорски книжки. От там са на мнение, че мнозинството от колегите им си вършат работата съвестно, но призовават компетентните институции да вземат бързи и радикални мерки, за да се пресекат негативните явления.

Станете почитател на Класа