Седемте морални стандарта, споделяни от повечето култури в света

Изследователи от Института по когнитивна и еволюционна антропология в Оксфорд твърдят, че всички култури споделят седем универсални морални правила, според проучване, публикувано от научното списание Current Anthropology.


Антрополозите анализирали значителна извадка от повече от 600 културни регистри на 60 общества от цял свят и открили, че всички тези общности действат под влиянието на тези седем основни морални постулата:

 

Да помагаш на семейството
Да помагаш на твоята група
Да връщаш услуги
Да бъдеш смел
Да отстъпваш на началниците
Да разпределяш справедливо ресурсите
Да уважаваш имуществото на другите

 

Оливър Скот Къри, водещ автор на изследването, заявява, че "хората навсякъде се сблъскват с подобен набор от социални проблеми и използват подобен набор от морални правила, за да ги решат, като всички са съгласни, че да си сътрудничат за общото благо, това е правилното нещо ".


Тази теория показва също, че моралът е еволюирал за насърчаване на сътрудничеството и че поведението, свързано с този принцип, може да бъде частта, която определя останалите морални преценки в повечето социални групи.


Експертите обясняват, че макар да е вярно, че културите придават различна тежест на тези морални клаузи, всички те се считат за положителни и говорят за морален универсализъм. Къри добави, че се надява, че това изследване ще помогне за насърчаване на взаимното разбирателство между хората от различни култури.

Станете почитател на Класа