Германия ще преразгледа споразумението от Студената война, което позволява на САЩ да разполага ядрени оръжия на нейна територия

Социалдемократическата партия на Германия (СПД), която е част от управляващата коалиция с Християндемократическия съюз на Германия (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), предложи да се преразгледа участието на Берлин в Споразумението на НАТО за споделяне на ядрени оръжия от 50-те години на миналия век, съобщава The Wall Street Journal.


Въпросното споразумение позволява на САЩ да разполагат ядрени оръжия на територията на Германия и да използват военните й самолети за пускане на бомби, в случай на нападение срещу Европа. Въпреки това след излизането на САЩ от Договора за ракети със среден и малък обхват (INF), който регулира броя на американските ракети в Европа, членовете на SPD решиха да преразгледат намерението си да продължат да подкрепят това споразумение. ,


Вестникът посочва, че според експерти, САЩ имат в Европа около 180 атомни бомби B61, а около 20 от тях са в Германия.


"Не смятаме, че споразумението за ядрено споделяне е все още подходящо за съвремието", заяви вицепрезидентът на СПД Ралф Стенгер, а вицепрезидентът на партийната фракция в Бундестага Ролф Мюценич каза, че ядреното споделяне от страна на Германия "не означава непременно, че Берлин трябва да постави американските ядрени оръжия на своята територия." Той цитира като пример друг съюзник на Съединените щати, Канада, която няма американски оръжия от този тип на своя територия.


Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел заяви обаче, че Германия ще продължи "напълно да подкрепя ядрената отбранителна стратегия на НАТО и няма причина да се обсъжда този аспект на възпиране на Алианса". В същото време говорителката на НАТО заяви, че подкрепата на самолетите на съюзниците играе "централна" роля при изпълнението на неговата мисия.


В допълнение, в контекста на възможната промяна в германската политика, посланикът на САЩ в Берлин Ричард Гренел подчерта "Ядрените сили на НАТО са тук за възпиране и отбрана. Това е ангажимент, който Съюзът е поел съвместно, Германия трябва да изпълни този ангажимент", подчерта той.


Въпреки че партията на Меркел продължава да подкрепя споразумението, решението на нейния партньор в коалицията може да е "трансцендентално", твърдят медиите.


По-рано германският външен министър Хайко Маас изрази силно отхвърляне на възможността за разполагане на американски ядрени ракети от среден клас в европейски страни, сценарий, който може да възникне след решението на САЩ да се оттеглят от договора за INF, подписан със СССР през 1987 г. Това двустранно споразумение предотвратява развитието и разгръщането на този вид оръжия и в случай, че Вашингтон пренебрегне тази забрана, той ще се изправи пред широка съпротива от страна на Германия, заяви Маас.

Станете почитател на Класа