Растенията изчезват 500 пъти по-бързо от нормалното

Група биолози е открила, че земните растения умират 500 пъти по-бързо от нормалното, поради човешките действия. Това застрашава нашия вид, както и различни екосистеми на Земята, според проучване, публикувано в научното списание Nature.


Според изследването, проведено от членовете на Кралската ботаническа градина Кю (Обединеното кралство) и Университета в Стокхолм (Швеция), човешкото същество е причинило изчезването на 571 вида през последните 250 години, тенденция, която учените описват като "безпрецедентно намаление". Тази цифра е повече от два пъти по-голяма от броя на птиците, бозайниците и земноводните заедно, изчезнали през същия период.


Също така, проучването уточнява, че макар и по-малко видове животни да са изчезнали, скоростта им на изчезване е най-малко 1000 пъти по-голяма, отколкото в предишните периоди, което показва отрицателното въздействие на човека изобщо върху живота на нашата планета.


"Повечето хора могат да назоват бозайник или птица, която е изчезнала през последните векове, но малцина могат да посочат изчезнало растение", казва Алис Хъмфрис, асистент в Стокхолмския университет и водещ автор на изследването, първият който регистрира изчезналите растения. В този смисъл Хъмфрис подчертава, че обикновено се говори за изчезването на фауната и не се обръща достатъчно внимание на намаляването на флората, което е по-голямо.


Изследователите са установили, че най-високите нива на изчезване на растенията са записани в острови, разположени в тропиците и в райони със средиземноморски климат, които често са места, богати на биоразнообразие, защото те са домакин на множество уникални видове, които са особено уязвими към дейността на човека. Сред най-застрашените от изчезване видове са дървета и храсти, които обитават малък географски обхват.


Според изследователя от Кралската ботаническа градина Кю, това ново проучване ще помогне на научната общност да се бори с изчезването на други растения, от което зависи от оцеляването на много видове, включително и на хората. "Растенията поддържат целия живот на Земята, осигуряват кислорода, който дишаме и храната, която ядем и са гръбнакът на екосистемния свят и изчезването на растенията е лоша новина. за всички останали видове. "

Станете почитател на Класа