Пет печеливши инвестиции, в случай че еврото оцелее

Изведнъж нещата започнаха да се подреждат за еврото. Марио Драги, президентът на ЕЦБ, преодоля съпротивата на Bundesbank и обеща закупуване на още облигации на периферни членки. Германският конституционен съд подкрепи спасителния фонд, а Холандия избра стабилно проевропейско правителство. С това темпо скоро Гърция ще изнася повече от Китай, а италианците ща са изплатили целия си държавен дълг до Коледа. Все още има много препятствия, но поне се появи някаква теоретична вероятност единната валута да има стабилно дългосрочно бъдеще. Ако стане така, много хора ще трябва коренно да променят портфолиото си, и то бързо. Едно е сигурно, евентуално агресивно печатане на пари от ЕЦБ ще спечели време, може би две или три години - достатъчно дълъг период за сериозни развития. И така, ако еврото оцелее и кризата бъде преодоляна, какви ще са последиците? Ето пет варианта за търговия, които би трябвало да обмислите.
Първо, продавайте долари. Ако единната европейска валута остане непокътната, с централизиран фискален съюз и централна банка с неимоверно засилени правомощия, ще е много по-силна, отколкото преди началото на кризата преди три години. Тогава еврото ще е достоен съперник на долара повече от всякога, още повече, че дори преди гърците да изпаднат в затруднения, то вече се утвърждаваше като глобална търговска и резервна валута. Американската парична единица не е в толкова добро състояние или толкова добре управлявана, че да не съществува пазар за алтернатива. Точно сега много инвеститори и финансови институции вкарват пари в златото, но с удоволствие ще вложат в еврото, ако са сигурни, че бъдещето му е сигурно. Това не вещае нищо добро за долара.
Второ, купувайте италиански акции. Италия бе най-тежко засегната от еврото измежду всички водещи икономики в еврозоната. Страната няма растеж вече десетилетие, а сега се върна към рецесия. Тази година очакванията са за свиване на БВП с нови 2,5% заради програмата за намаляване на държавните разходи. В резултат италианските акции са сред най-евтините в глобален мащаб. В основния индекс на фондовата борса в Милано обаче присъстват някои големи компании от световна класа, чиито дялове се търгуват добре навсякъде другаде, а могат да постигнат и по-добри резултати, ако родният им пазар най-сетне се върне към растеж. Автомобилостроителят Fiat, енергийният гигант Enel и петролната ENI са големи, стабилни компании с много активи, докато производителят на слънчеви очила Luxottica, собственик на Ray-Ban, и фирмата за луксозни стоки Salvatore Ferragamo притежават глобални марки. Много акции от еврозоната ще вървят добре, ако обединението изглежда стабилно, но италианските ще са над всички.
Трето, купувайте германски имоти. Всяко решение на кризата ще включва смъкване на германския търговски излишък и насърчаване на вътрешното потребление. На Bundesbank няма да й се хареса, но ще са нужни много евтини кредити и потребителски бум. С две думи, германците ще трябва да се държат повече като британците или американците – надхвърляне на лимита по кредитната им карта и сериозни вложения в имоти. Вече има признаци, че цените на жилищата в страната започва да вървят все по-бързо нагоре, но след две десетилетия на стагнация имат много да растат.
Четвърто, продавайте сигурните активи. С ескалирането на кризата много пари изтекоха от еврозоната към убежища като швейцарския франк, лондонския имотен пазар или датските облигации. Инвеститорите търсеха активи, които са в рамките на Европа, но извън еврозоната. Това бяха естествените мишени, но повечето от тях изглеждат надценени, така че можете да очаквате драстична корекция с успокояването на кризата.
Пето, купувайте ирландски облигации. Ирландия е сред от най-пострадалите от трусовете страни. Само преди няколко години обаче имаше една от най-богатите и конкурентоспособни икономики в света. В момента доходността по 10-годишните й облигации е около 8%, колкото по тези на Турция и повече в сравнение с ЮАР. Това е немислимо за една от най-процъфтяващите страни в глобален мащаб. При нормални обстоятелства доходността щеше да е 2%.
Разбира се, кризата едва ли е приключила. Печатането на пари не реши никоя от проблемните ситуации в света, така че няма причина да вярваме, че ще оправи и тази в еврозоната. Но ако пазарите повярват, че всичко е отминало, това са подходящите ниши за търговия, поне докато всичко се разпали наново.

По „Маркет уоч“

Станете почитател на Класа