Чешките фирми се разрастват въпреки проблемите

 Чешките държавни енергийни компании CEZ AS и Mero CR AS илюстрираха през последните няколко дни ползите и капаните пред всеки бизнес, който се опитва да се разрасне в Европа.

Електроснабдителното дружество CEZ се бори да събере милиони долари от неплатени сметки за ток в Албания, а операторът на тръбопроводи Mero CR привлече вниманието, след като потвърди плановете си за стратегическо чуждестранно придобиване, което ще го утвърди като ключов транзитен превозвач на суров петрол в сърцето на Европа.

Проблемите на CEZ в Албания са пример за това колко труден може да бъде бизнесът по югоизточната граница на ЕС, докато намерението на Mero CR показва, че въпреки рисковете Чехия ще продължи с усилията си да затвърди позициите си като международен транзитен превозвач на черно злато. CEZ казва, че държавните институции в Албания са със задължения за електричество на стойност 170 млн. евро. и все още не са постигнали споразумение за изплащането им. Албанското звено на компанията, CEZ Shperndarje, отстъпи от заплахата си, че ще прекъсне доставките на енергия за държавните училища или водоснабдителните системи, заяви говорителят на CEZ Барбара Пулпанова. CEZ и албанските власти са в конфликт през по-голямата част от 2012 г. заради вноса и цената на електроенергията. Чешкият доставчик, който се е сблъсквал с неплатени потребителски сметки и в други пазари из региона, казва, че в Албания негативната практика е твърде добре разпространена и подкопава целия му бизнес в тази балканска държава, една от най-бедните в Европа.

Държавният енергиен регулатор в Албания заяви в петък, че може да отнеме лиценза на звеното на CEZ. „След издадената от албански съд възбрана в събота възобновихме енергийното снабдяване, за да избегнем още по-големи загуби“, каза Пулпанова. „Готови сме да стигнем до международен арбитраж срещу албанското правителство, ако ни бъде отнет лицензът.“ Албания съставлява съвсем малка част от консолидираните приходи на компанията, възлизащи на $2,38 млрд. за трите месеца до края на септември.

Mero CR, която миналата година отчете консолидирани продажби за $96 млн., предлага различен поглед към регионалното разрастване на чешкия енергиен сектор. Говорителят й Радомира Долезалова, заяви, че компанията ще обяви „сериозно стратегическо придобиване“ във вторник, но отказа да даде подробности. Mero CR има интерес към закупуването на дял в Transalpine Pipeline (TAL), която пренася суров петрол от италианското пристанище Триест до Австрия и Германия. В Южна Германия тръбопроводът TAL е свързан с Ingolstadt-Kralupy-Litvinov (IKL), притежаван и управляван от Mero CR. Маршрутът на IKL позволява на Чехия да се сдобие със суров петрол, транспортиран чрез танкери от Близкия изток до италианския пристанищен град Триест, намалявайки зависимостта на страната от руските доставки по тръбопровода „Дружба“. „Мога да кажа единствено, че проявяваме интерес към дял в TAL от няколко години и мотивацията ни е да гарантираме енергийната сигурност на Чехия“, казва Долезалова.

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа