Франсоа Оланд иска правителство на еврозоната за борба с рецесията

Френският президент Франсоа Оланд призова да се създаде правителство на еврозоната като изход от широко разпространената рецесия, която заплашва „самата идентичност на Европа”. Той представи идеите си на голяма пресконференция на 16 май, след като бе обвинен в липса на визия и лидерство за европейския проект.
С рекордно нисък рейтинг и на фона на съобщението, че Франция се е плъзнала назад в рецесията, Оланд заяви, че икономическо правителство на еврозоната със собствен бюджет, правото да взема заеми и хармонизирани данъци е единственият изход от икономическия срив. „Като лидер на основателка на Европейския съюз моя е отговорността да извадя Европа от обхваналата я летаргия. Ако тя остане в сегашното си състояние, това може да бъде краят на проекта”, предупреди той.
Оланд заяви, че според него новите структури, които изискват промяна в договорите на ЕС, могат да бъдат въведени до 2 години. Той все пак призна, че тази стъпка към по-дълбока интеграция на еврозоната ще бъде трудно преглътната в Германия, където идеята за взаимно разпределяне на дълговете и за преразпределение на богатството в блока е табу. „Германия няколко пъти е заявявала, че е готова за политически съюз, за нова фаза в интеграцията. Е, Франция е готова да придаде плът на този политически съюз и това е неотложен въпрос”, заяви президентът. Според него, макар финансовата криза да е отминала, сега Европа е ударена от рецесия, причинена от политиката на затягане на коланите.
Германия е смятана за твърд защитник на политиката на икономии, макар че през последните месеци промени тона и започна да споменава повече младежката безработица.
По „ИЮ Обзървър”
 

Станете почитател на Класа