×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

91 кандидати за енергийно обновяване на сгради за 47 млн. лв.

  • Средствата са по оперативна програма „Регионално развитие“

Документи за участие в процедурата за подбор за строително-монтажни работи за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са подали 91 фирми, съобщиха от Министерство на регионалното развитие, където бяха отворени постъпилите в срок оферти. Те са по проект „Енергийно обновяване на българските домове" по оперативна програма „Регионално развитие" (2007–2013 г.) за седемте обособени позиции, съответстващи на шестте района за планиране и град София. Общата стойност на поръчката е близо 47 млн. лв.

 

Строителнително-монтажните работи по сградите, които ще се финансират в рамките на проекта, включват подобряване на енергийните характеристики на сградните ограждащи конструкции и елементи чрез обновяване с високотехнологични топлоизолационни системи. Също така повишаване на ефективността на системите за отопление, вентилация и охлаждане в сградите и на системите за горещо водоснабдяване; повишаване ефективността на системите за управление на топлоподаване и регулиране на топлината в сградите.

 

В края на април 2014 г. в столицата стартираха строително-монтажните работи по първите две сгради, които се обновяват по проекта. Дейностите включват топлинно изолиране на външните стени; подмяна на дограмата с лоши топлотехнически характеристики; топлинно изолиране на покрив, под и на тръбна мрежа за горещо водоснабдяване. Срокът за изпълнение и на двете сгради е 120 дни. Общата стойност на договора е 250 хил. лв.

 

Изпълнението на проект „Енергийно обновяване на българските домове" се финансира с общо 50,1 млн. лв. по оперативна програма „Регионално развитие" (2007-2013 г.). До приключването му в края на 2015 г. се предвижда да бъдат обновени минимум 180 многофамилни жилищни сгради.

Станете почитател на Класа