×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Възможно е възстановяването от наводненията да се финансира с евросредства

  • Вариант е и фондът „Солидарност“ на ЕС

Възможен източник на финансиране на възстановяването след наводненията у нас е Фондът „Солидарност" на Европейския съюз, който е създаден за реагиране при големи природни бедствия. Това беше обсъдено от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и вицепремиера и минрегионалното министерство. Фондът предоставя финансова помощ на страните от ЕС, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете суми е по-ниска. Съгласно Списъка на текущите прагове за страните-членки публикуван от Европейската комисия, прагът за България е 232,5 млн.евро. Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието.

 

Терзиева и Златанова обсъдиха възможността финансиране да се търси и чрез пренасочване на средства от оперативна програма "Регионално развитие" за възстановяване на свързващата инфраструктура в засегнатите райони.

 

В случай, че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по оперативна програма "Околна среда", с оглед положените от българската страна усилия, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма. След изготвянето на задълбочен анализ и оценка на щетите от наводненията, правителството ще приложи най-добрия възможен подход за отпускане на средства от европейската солидарност, допълват от регионалното министерство.

Станете почитател на Класа