×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Основните храни „на едро“ не се очаква да поскъпнат

  • Олиото и захарта са поевтинели значително спрямо миналата година

Мая Цветкова

 

В скоро време не се очаква повишение на цените „на едро" на основните храни, стана ясно при представянето на борсовата търговия през месеца от ръководството на Софийска стокова борса (ССБ). Офертните цени на ССБ за пшеница от нова реколта към 24 юни са около 300 лв./т без ДДС, докато по същото време на миналата година те са били с 9-10% по-високи.

 

Освен това, последната прогноза на Министерството на земеделието на САЩ за реколтата от пшеница в световен мащаб сочи доста високи добиви от общо 701,6 млн. т, което е малко повече от световното потребление, поради което и т.нар. преходни запаси (от минали години) ще нараснат още до около 188 млн. т. Специално за Европа очакванията са за много високи добиви от общо около 146,3 млн. т, което ще изведе ЕС на първо място (преди САЩ) като най-голям износител на пшеница. Всички тези фактори ще доведат до задържане и дори намаление на цените на хлебното зърно у нас през следващите седмици и месеци, независимо от малко по-малката спрямо първоначалните прогнози реколта – която обаче е много по-голяма от необходимата за изхранване на населението в страната.

 

Подобно е положението и при основната фуражна култура, царевицата, чийто добиви в световен мащаб ще са доста високи (981 млн. т). Последните офертни цени за царевица на ССБ са за 310 лв./т, докато по същото време на миналата година те са били 360 лв./т.

 

Цените „на едро" на маслодайния слънчоглед и олиото също вървят надолу както на международните стокови борси, така и у нас. Така средната цена на слънчогледа у нас през последните дни е около 600 лв./т и е с 15% по-ниска на годишна база. Спадът на цената „на едро" на бутилираното олио от 1 л е още по-голяма – сега е средно 1,67 лв./л (без ДДС), докато преди година е била 2,16 лв./л. Цената „на едро" на пакетираната захар също бележи значителен спад на годишна база – сега е средно 1,13 лв./кг (без ДДС), а преди година е била 1,59 лв./кг (намаление с над 25%).

Станете почитател на Класа