×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Увеличение на заетите и на работната залата през второто тримесечие

  • Средната брутна заплата е 817 лева

Заетите по трудово и служебно правоотношение лица през второто тримесечие на 2014-а година се увеличават с впечатляващите 84 200 лица, или с 3,8% спрямо първите три месеца на годинатат, като достигат 2,3 милиона човека, показват предварителните данни на НСИ. Най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер: в "Хотелиерство и ресторантьорство" - повишение с 56,5%, "Култура, спор и развлечения" - с 19,3% и в "Селско, горско и рибно стопанство" - повишение със 7,4%. Най-голямо намаление на наетите лица е регистрирано в дейност "Образование" - спад с 2,4%.

 

Въпреки това повишение на наетите на тримесечна база към края на юни, на годишна база те бележат понижение с 5 200, или със 0,7% спрямо второто тримесечие на миналата година, показват предварителните данни на НСИ.

 

В същото време средната брутна месечна работна заплата през второто тримесечие на настоящата година се увеличава с 2,6% спрямо първите три месеца и достига 817 лева. Данните на НСИ показват, че средната брутна месечна работна заплата за април е била в размер на 834 лева, преди обаче да последва спад до 816 лева през май и до 802 лева през юни.

 

Спрямо второто тримесечие на 2013-а година има повишение на средната месечна работна заплата през периода април-юни с 2,3%, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Добивна промишленост" - повишение с 8,8%, „Административни и спомагателни дейности" - с 6,9%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 5,4%.

 

Данните на НСИ показват, че най-високо средномесечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2014-а година са получавали наетите лица в икономическите дейности "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 1767 лева, "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1596 лева и "Финансови и застрахователни дейности" - 1585 лева.

 

Най-ниско платени са били наетите в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - 566 лева, в "Административни и спомагателни дейности" - 571 лева и в "Други дейности" - 573 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2014-а година в обществения сектор нараства със 7,4%, а в частния сектор - с едва 0,5%.

Станете почитател на Класа