България е топдестинация сред руснаците за инвестиции

Интересът за инвестиции и покупка на недвижими имоти сред руснаците е най-силен към България, показват данните на Миэль Distant Property Management, цитирана от profit.bg.
25% от всички запитвания са адресирани към България, следвана от Турция със 17% и Испания с 13%. През лятото търсенето на имоти в чужбина е по-високо, пише zagranhouse.ru. Брокери от агенцията очакват, че до края на годината повечето потенциални купувачи ще купят имоти в България.
Подобна тенденция отбелязват и българските агенции за недвижими имоти. През последната година и половина страната ни е в челото на класацията по инвестиции от руски граждани. Ръстът спрямо миналата година е може би около 10 на сто, коментира за „Класа“ Добромир Ганев, управител на агенция за недвижими имоти „Форос“. Не бих казал, че броят им е много голям, въпреки че те са основните купувачи. Интересът им е най-вече към Черноморието. Причините за това са, че то е по-познато, по-близко, а полетите за Варна и Бургас са по-чести.
Руснаците са взискателни купувачи и търсят подробна информация – размер на данъци, разпределяне на плащанията, възможност за отдаване на ваканционните имоти под наем, посочи Ганев.
„България привлича купувачите заради достъпната цена и приемливото качество на недвижими имоти, голямото разнообразие от предложения, сравнително опростената процедура за закупуване, както и членството в ЕС", обяснява Наталия Завалишина, генерален директор на Миэль Distant Property Management.
Намалява броят на потенциалните купувачи, заинтересовани от имоти на ниски цени - повечето гледат на тях с известно подозрение, отбелязва агенцията.
Експертите от компанията смятат, че в бъдеще България и Франция ще останат най-популярни сред руските инвеститори в сектора.

Станете почитател на Класа