×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Андреа Казини: Италия има близо 2 млрд. евро инвестиции в България

  • В банковия и застрахователния сектор вложенията достигат 600 млн. евро

Италия е сред най-големите инвеститори в България с близо 2 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции, каза Андреа Казини, главен оперативен директор на "УниКредит Булбанк", по време на конференция в София. В банковия и застрахователния сектор вложенията достигат 600 млн. евро, в енергийния и текстилния сектор инвестициите са на стойност от по 300 млн. евро, показва анализ на „Конфиндустрия България".

 

Така Италия изнася за България три пъти повече от обема на вноса от Китай и е третият най-голям търговски партньор на България след Германия и Русия. Износът на италианските компании у нас за миналата година се изчислява на 1.9 млрд. евро. За сравнение, износът на Китай за България е в размер на 648 млн. евро за 2013 г. Италианският бизнес внася в България най-много текстилни и кожени изделия, различни машини и оборудване, потребителски стоки, метали и строителни материали.

 

„Инфраструктурният сектор е ключов за българската икономика, като очакванията са той да се промени много през следващите години", коментира Андреа Казини. Той посочи, че голямата ниша за развитие на бизнеса в този сектор се дължи на необходимостта от подобряване на транспортната, комуникационната и енергийна инфраструктура на страната, както и възможността за използване на средства от фондовете на ЕС.

Станете почитател на Класа