×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Левон Хампарцумян: Банките трябва да защитават интереса не само на кредитополучателите, но и на вложителите

  • Финансовата грамотност на потребителите е изключително важна, смята главният изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“

Мая Цветкова

 

Когато се говори за защита на интереса на потребителите на финансови услуги не трябва да се забравя, че това са не само кредитополучателите, но и вложителите и защитата на техните депозити е дори малко по-важна от отпускането на кредити. Това коментира главният изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян по време на международна конференция в София, организирана от Комисията за финансов надзор (КФН), с тема „Защита на потребителите на финансови услуги".

 

По думите на Хампарцумян, един от основните елементи на отговорното банкиране е банките да не предлагат прекалено сложни финансови инструменти на хора, които не ги разбират. От друга страна, потенциалните кредитополучатели би трябвало при необходимост да се допитват и до финансови консултанти при избора да кредит или друг банков продукт. Изключително важно е клиентите на банките да са финансово грамотни, подчерта шефът на „УниКредит Булбанк".

 

Пред банковата система на Ирландия има три основни проблема, каза по време на форума Бернард Шеридан, управител на Централната банка на Ирландия. Първият проблем е все още високият процент на просрочените задължения, предимно по ипотечни кредити. Друг проблем е ползването от потребителите на американски хедж фондове, при чиято дейност обаче не важат европейските финасви изисквания. Финасовата система в Ирландия също така има проблеми и с небанковите финансови институции, т.е. фирмите за бързи кредити. Според новите изисквания на Централната банка на Ирландия, кредитните институции би трябвало да познават добре финасовото състояние на кредитополучателите, за да могат да преценят дали даден потребител е в сътояние на изплаща заема си навреме и при определана лихва.

Станете почитател на Класа