×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

КТБ: Нямаме проблемни кредити, свързани с фирми на Цветан Василев

  • Държавни фирми имат депозити в банката от около 120 млн. лв.

Мая Цветкова

 

Корпоративна търговска банка (КТБ) няма проблемни кредити, свързани с фирми на Цветан Василев (един от собствениците на банката и председател на Надзорния съвет). Това заявиха на специална пресконференция изпълнителните директори на банката Георти Христов и Илиан Зафиров. Повод за изявленията им са някои съобщения от миналата седмица, според които е извършено претърсване от специализираните органи в офиси на финансовата институция.

 

От ръководството на банката опровергаха тази информация и посочиха, че миналия понеделник (9 юни) са били връчени призовки за разпит на 11 юни като свидетели на двама от изпълнителните директори на банката (други двама представители на ръководството не са били в страната). Единственото, което Софийска градска прокуратура е поискала досега и вече е изпълнено, е КТБ да представи сметките на определен брой фирми. КТБ ще продължи да съдейства на прокуратурата в рамките на закона, каза Георги Христов. Той подчерта, че банката продължава да работи „перфектно и тя е напълно сигурна и стабилна".

 

От ръководството на КТБ обясниха във връзка с журналистически въпроси, че банката има дял в „Булгартабак Холдинг" от малко над 6%, като тютюневата компания обслужва заемите си редовно, но не взима нови от КТБ. От ръководството на КТБ съобщиха още, че общият размер на депозитите на държавни фирми в банката е 120-130 млн. лева.

 

„Фирми, свързани с Делян Пеевски имат два проблемни (просрочени) кредита към КТБ на обща стойност 25-28 млн. лв.", каза Г. Христов. Въпросните заеми представляват обаче само около 0,5% от кредетния портфийл на банката. Самият Пеевски не е акционер в КТБ, даявиха от банката.

Станете почитател на Класа