×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Силен приток на чужди инвестиции през април от почти 107 млн. евро

  • За 4-те месеца на годината обаче обемът им е по-нисък с 28% на годишна база

Мая Цветкова

 

Преките чуждестранни инвестиции в страната за април 2014 г. възлизат на близо 107 млн. евро, сочат предварителните данни на БНБ за периода. Този резултат е забележителен, тъй като представлява почти половината от чугдите инвестиции у нас за първите четири месеца на годината. Освен това, сравнено със същия месец на миналата година виждаме, че тогава е имало отлив на ПЧИ от 68 млн. евро.

 

От друга страна, за периода януари-април по предварителни данни обемът на чуждите инвестиции у нас е само 218,5 млн. евро, което е по-малко с 28% спрямо първите четири месеца на 2013 г., когато ПЧИ са били общо 305 млн. евро.

Разгледано по държави, най-много ПЧИ през януари-април 2014 г. са дошли у нас от Холандия (62,4 млн. евро), докато към Швейцария е имало нетен отлив на капитал в размер на 12 млн. евро.

 

За първите четири месеца на година преките български инвестиции в чужбина нарастват с почти 40 млн. евро, при 27 млн. евро за същия период на миналата година. Само за април българските инвестиции в чужбина са се увеличили със 7 млн. евро.

Станете почитател на Класа