×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Разследват подуправителя на БНБ Цветан Гунев за престъпление по служба

  • Според обвинението той не е упражнил достатъчен контрол спрямо банки

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу подуправителя на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор" Цветан Гунев за престъпление по служба, стана ясно на 18 юни. БНБ потвърди, че срещу Гунев се извършват процесуални действия. Обвинението е повдигнато два дни по-рано – на 16 юни 2014 г., пише в анонимно писмо до БНР човек, представящ се като служител в БНБ.

 

Цветан Гунев по свое желание излезе в отпуск до приключване на процесуалните действия, съобщават от БНБ. Междувременно функциите на ръководител на управление „Банков надзор" вече се изпълняват от Нели Кордовска, досега главен директор на управление „Банков надзор". В изявлението на БНБ се подчертава, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на Цветан Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация.

 

В анонимното писмо, публикувано изцяло от БНР, се казва, че „престъплението по служба" се изразява в това, че „Гунев е обслужвал банката, чието име сами ще се сетите, и е нарушавал интересите на българските граждани и държава. Иначе казано, не е предприемал надзорни мерки за спиране на източването на тази банка и нейното оздравяване". Във въпросното електронно писмо не е назовано изрично името на „източваната" банка, но от контекста става ясно, че това е Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщава БНР.

 

"Предмет на разследване е неупражняване на функции по банков надзор. Мярката за неотклонение е подписка. Няма да се иска отстраняване от длъжност". Това коментира по случая главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС. По думите му, досъдебното производство е образувано преди около 2 седмици след сигнал на "Протестна мрежа". Главният прокурор потвърди фактите в съобщението на БНБ и каза, че е извършена проверка. Имало сигнал, в който се акцентира изключително на начин на упражняване на банков надзор спрямо "определена или определени банки". Именно на тази база и на базата на сигнала на "Протестна мрежа" е възложена проверка на полицията. Тя прави справка, след която е образувано досъдебно производство. По него са претърсени 19-те адреса, както съобщиха от прокуратурата миналата седмица. Цацаров посочи, че те са по адресите в Търговския регистър и отново потвърди, че нито един от претърсваните не е банка, нито пък е медия.

 

От Българска стопанска камара (БСК) също изразиха становище за събитията във финансовата общност от последните дни. "Финансовата стабилност на България (гарантираното валутно покритие и фиксиран курс на лева, фискалното равновесие и солидната банкова система, поддържаща висока ликвидност и капиталова адекватност на всички банки) е в основата на националното стопанство и важна предпоставка за устойчивото развитие на страната", подчертават от БСК. „Користни политически сметки, нечисти корпоративни интереси и лични кроежи днес заплашват да я разрушат. Всички ние, участниците в българското стопанство, работодатели и заети в него, ще платим скъпа цена, ще понесем огромни разходи и тежки загуби, ако допуснем трудно постигнатата финансова стабилност да бъде разрушена. Затова категорично протестираме срещу зачестилите опити чрез фабрикуване на апокалиптични сценарии за предстоящ финансов колапс и хаос на страната и чрез директни атаки срещу отделни банки и икономически групи да се подкопае доверието в българските банки, да се насажда страх, да се подклажда паника. Лекомислено и безотговорно е да се поставя под въпрос платежоспособността на която и да е банка, да се подхвърлят недоказани обвинения, за да се уязви и ощети конкурент или да се напакости на политическия опонент." От работодателската организация настояват да се спрат "всички акции за злепоставяне на банки, фирми и личности, за обругаване на институции, за подбуждане на зловредни скандали и раздор.

 

Ръководството на КТБ подчерта на пресконференция на 16 юни, че банката няма проблемни кредити, свързани с фирми на Цветан Василев (един от собствениците на банката и председател на Надзорния съвет). „Фирми, свързани с Делян Пеевски имат два проблемни (просрочени) кредита към КТБ на обща стойност 25-28 млн. лв.". Въпросните заеми представляват обаче само около 0,5% от кредитния портфийл на банката, която е четвъртата у нас по размер на активите. Самият Пеевски не е акционер в КТБ, заявиха преди дни от банката.

Станете почитател на Класа