×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

При необходимост правителството ще подкрепи действията на БНБ относно КТБ с ресурси

  • КТБ беше поставена под особен надзор на 20 юни

Българското правителство в лицето на министър-председателя Пламен Орешарски и министъра на финансите Петър Чобанов категорично подкрепят действията на БНБ по стабилизиране и оздравяване на Корпоративна Търговска Банка (КТБ). Това съобщи правителствената пресслужба на 20 юни следобед.

 

Правителството и лично премиерът бяха и остават в тясна координация и добра комуникация с ръководството на Българската народна банка. При необходимост българското правителство ще подкрепи усилията на БНБ с всички необходими действия и ресурси, се заявява в специалното съобщение.

 

То е по повод на обявеното днес (20 юни 2014 г.) по обед решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори. Решението на БНБ е на основание на писмо от КТБ, с което ръководството на Корпоративна търговска банка информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции.

 

Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции. Междувременно от миноритарния собственик на КТБ – руската ВТБ – е заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ, съобщиха още от БНБ.

Станете почитател на Класа