×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Банката за развитие подготвя рисков фонд за инвестиции

  • Вложеният дялов капитал ще бъде до 30% от общата стойност на всеки проект

Мая Цветкова

 

Българската банка за развитие (ББР) в момента работи по създаването на рисков капиталов фонд за инвестиции. Това съобщи изпълнителният директор на държавната банка Иван Христов по време на международен финансов форум в София. Намеренията са фондът за рисков капитал в бъдеще да инвестира в стартиращи иновативни фирми с потенциал, предимно малки. Вложеният дялов капитал ще бъде до 30% от общата стойност на дадената фирмата (проект).

 

В случай че проектът се реализира на практика и дадената фирма работи успешно, ББР ще продаде дела си след 3-5 години. По принцип очакванията при успешните проекти са да има висока възвръщаемост на капитала, понякога в пъти повече от първоначално вложените средства.

 

След излизането си от дадена фирма (проект) или фирми, чиято работа продължава успешно с други собственици, средствата от фонда за рисков капитал - предполага се нараснали - ще бъдат вложени за подпомагане на други иновативни стартиращи фирми. Разбира се, по дифиниция при фондовете за рисков капитал има сравнително голяма вероятност и за неудачни инвестиции, въпросът е тези с висока възвръщаемост да преобладават, за да може фондът да увеличава средствата си.

Станете почитател на Класа