×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Петър Андронов: Очаква се силен ръст на мобилното банкиране през следващите години

  • Все повече ще расте консултантската дейност на банковите клонове, смятат банкери

Мая Цветкова

 

През следващите няколко години по всяка вероятност в България ще има силен ръст на мобилното банкиране. Това прогнозира в презентацията си по време на форума „Финансови иновации" Петър Андронов, национален мениджър на КВС за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК. Според изнесените данни, у нас клиентите на банките, ползващи банкови услуги през мобилни устройства (компютри, смартфони, таблети) са само около 2% от всички клиенти на банки, докато средният процент за ЕС е 27%. В скандинавските страни този дял достига 70%. Така че погледнато от този ъгъл, потенциалът у нас е огромен, посочи Андронов. По думите му, дигиталните центрове на банките не след дълго ще започнат да продават всички видове банкови услуги.

 

Банките в Европа, а и у нас, макар и в начална фаза, вече имат данни за предпочитанията на клиентите си, което означава, че на дадени клиенти в бъдеще ще им бъдат предлагани тези видове банкови продукти, към които те биха евентуално проявили интерес, а не всички. Що се отнася до банковите клонове, техният брой ще намалее, с цел оптимизация на банковата дейност. Все повече ще расте т.нар. консултаннтска дейност на банките, са сметка на чисто техническите операции, чийто дял пък ще нараства при мобилното банкиране, смятат банкерите. Пример за това е положението в Холандия, където за последните 10 години броят на банковите клове е намалял наполовина. Финансовите институции работят и по направлението за засилване на сигурността при онлайн банкирането, тъй като част от клиентите имат притеснения именно в тази насока, каза още Андонов.

 

„Банките предлагат нови видове услуги, вкл. и мобилно банкиране на тези свои клиенти, които се интересуват от тях", каза по време на финансовия форум Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк", която е най-голямата банка у нас. По думите на Хампарцумян, „ролята на технологиите е да станат все по достъпни за повече хора. И така постепенно ще се реши и въпросът със сигурността при мобилното банкиране."

Станете почитател на Класа