"Кървавата баня" в света на криптовалутите

"Кървавата баня" в света на криптовалутите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.05.2021
  • Share:

„Кървавата баня“ в криптовалутите, която откъсна 500 милиарда долара от пазарната капитализация за по-малко от ден, удари една от най-големите борси за криптовалути в света.

 


CoinBase, с дневен оборот от 7,5 милиарда долара, е вторият по големина среден обем на търговия в света, излезе офлайн в четвъртък, след като биткойнът падна с 25% и инвеститорите започнаха масово да въвеждат токени на борсите в опити за паника.

Уебсайтът на Coinbase и неговото мобилно приложение са „частно деактивирани“, според публикация на сайта за състоянието на борсата.

„Всички средства са в безопасност. Депозитите не са засегнати (от проблема)“, уверява борсата.Към 16.41 часа по московско време биткойнът се обезценява със 17.5%, до 36.1 хиляди долара за единица, а по-рано падна до 31.8 хиляди - тоест 2 пъти по-малко от върховете, достигнати на 11 април.

Ethereum се срина с 24% на ден и 42% на седмица, до 2 555 хиляди долара.

„Продажбите стават панически“, казва Чен Лимин, главен финансов директор и ръководител на търговията в ICB Fund. Нямайки време да се възстанови от туитовете на Илон Мъск, пазарът получи нов удар от Китайската народна банка, която издаде изявление, че токените не могат да се използват за плащане на стоки и услуги.

Това означава, че китайските финансови институции „не могат да предоставят услуги за съхранение и управление на криптовалути и да пускат продукти, свързани с цифрови активи“, казва Чен Лимин.

„Купувачите не бързат да се връщат към играта, като са уверени, че продажбите ще продължат“, казва той.

Тъй като криптовалутните курсове копаят дъно, притежателите им започват да се изнервят.

Станете почитател на Класа