Общините ще имат още година да ползват непохарчени средства от бюджетите си

Общините ще имат още година да ползват непохарчени средства от бюджетите си
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.07.2023
  • Share:

Общините ще имат възможност да ползват преведените им пари за държавни дейности за миналата година още 12 месеца. За това гласуваха на второ четене депутатите от Комисията по бюджет и финанси.

 

 

 

Предложението в проектобюджета е на партия "Възраждане". Според Закона за публичните финанси средствата, отпуснати към 31 декември 2022 г., които не са оползотворени в рамките на една година, трябва да се върнат на държавата. Общините ползват тези средства за отбрана и сигурност, поддържане на районни полицейски инспекции, социални услуги, култура, здравеопазване и други дейности, които са делегирани от държавата.

Финансовият закон въвежда ограничение за разходите, когато има неприет бюджет, да не са повече от предходната година, но удължителният закон е дал право общините да не се съобразяват с това ограничение.

Според финансовия министър Асен Василев не е правилно пари, предвидени за разходи в една година да не се ползват в нея, а да се иска да останат по сметките на местната власт. Той се надява, че текстът няма да бъде подкрепен при гласуването в пленарната зала.

По думите на Василев тези средства не дават директно отражение в бюджета. Той е на мнение, че те няма да се похарчат и през 2023 година. „Общините си правят „куче касички“ и средствата не стигат до българските ученици и учители, посочи той. – Позволихте им да ги държат в едни сметки, без да се използват за образование.“

Финансовият министър се надява да се сложи край на тази практика и уточни, че става въпрос за 1,72 млрд. лева.

Красимир Вълчев от ГЕРБ потвърди, че има неизпълнени обществени поръчки, които се бавят, и понякога се налага да се акумулират повече пари за някои проекти. Според него за образованието при делегираните бюджети е нормално да има преходни остатъци, и за да се изпълнят проектите общините трябва да разполаган със средствата до края на 2024 година.

Председателят на бюджетна комисия Йордан Цонев посъветва депутатите да мислят два дни до четвъртък в зала, когато ще се гласува на второ четене бюджета, да посочат и други аргументи в защита на това предложение.

По време на заседанието депутатът от ДПС обяви, че докато той е председател ще бъде прекратена порочната практика, въведена от ГЕРБ, да се променят данъчни закони с преходи и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет и обясни, че сега прави компромис, тъй като времето за приемане бюджета е за преполовената година, а още не е приет.

„Ще ви го припомня, когато гласувате бюджета може ли да се гласува по закон без данъчни закони“, посочи той и се закани да сложи край на тази иновация.

Станете почитател на Класа