''Южен поток'' не е отписан?

Въпросът, който сега си задават всички наблюдатели, гласи: какво означава тази позиция? Според мен, едно от възможните тълкувания ще привиди зад съобщението политическа игра на тема „Кой е виновен?". Тоест - че ЕС и България се опитват да върнат топката в полето на Кремъл и да се освободят (особено България) от приписваната им вина за спирането на проекта.

Такава политическа калкулация положително съществува, но по-важното е, че и българското правителство, и Еврокомисията очевидно искрено се надяват „Южен поток" все пак да бъде построен - разбира се, като се спазят условията на Третия енергиен пакет на ЕС. С други думи - към Русия не е върната топка, а е протегната ръка да седне отново на масата на преговорите и да участва делово в отдавна предвидената обща среща за „Южен поток" на 9 декември в Брюксел.

„Днес Русия наистина е стратегически проблем, но се надяваме утре да се превърне отново в стратегически партньор" - ясно каза Юнкер. Което означава включително и това, че надеждите за възраждане на „Южен поток" изобщо не са химера.

DW

Станете почитател на Класа