„Лупино, Лупетина и КОВИД 19“ - забавно и полезно четиво за малките ученици

Вече няколко месеца светът живее в тревога от Ковид19. От страх и паника до пълно отрицание, от доброволно и активно спазване на санитарните мерки до яростна съпротива срещу тях е диапазонът на хорските реакции. Последните статистически данни недвусмислено показаха кой тип поведение е по-надежден. Но как да убедим децата да спазват хигиенни изисквания и социална дистанция, без да предизвикаме страх или негативизъм?

Отговор на този въпрос потърсиха две дами, едната- художничката Маргарита Чолакова, другата - Ирена Василева, автор на множество текстове за детски песни и спектакли. Резултатът е една приказна история със забавни илюстрации за две вълчета – любознателният Лупино, изобретателната му сестричка Лупетина и техните близки и съседи, които преживяват тревогите и положителните страни на изолацията по повод новия коронавирус. Четивото е подходящо за деца от предучилищна и начална училищна възраст. т. Историята е в 17 части, всяка в обем, подходящ за младите читатели . Ето и заглавията на отделните части:

 

По-малък от буболечка, по-страшен от огнедишащ дракон

Лупетина не обича водата

Дезинфекция

Дистанционно

Старата таткова тетрадка

Карантина

Палачинки

Маска, но не карнавални

Рожден ден в пандемия

Тренировка по плуване

При баба и дядо

Линейка пред дома на Фелиция

Лупино научава нови думи: доброволци и благотворителност

Защо идва полиция

Логопед, йога и други полезни неща

Поздрав за медиците

Пробата

 

Съпреживявайки забавните истории, децата научават значението на някои непознати за тях понятия, обяснени на достъпен език. Предлагат им се модели на приемливо поведение и общуване с възрастните и с връстниците.

Илюстрациите, по проект „Солидарност в културата“ на Столична община, са в свежи, жизнерадостни цветове и успешно надграждат текста. Авторката ги предлага и във вариант за оцветяване, което ще удължи времето за общуване с героите и може да бъде повод за коментиране на детските преживявания. Можете да ги откриете на фейсбук-страницата „Приказна стихоплетница“, а тук предлагаме откъса „Старата таткова тетрадка“

Станете почитател на Класа